Mode

Nudist, Naturist och nudism – komplett guide

Published

on

Det finns dem som inte kan motstå hudens lyster. Vare sig det gäller naturister eller nudister, så finns det en fascination i denna kultur kring våra nakna kroppar. En kärlek till att vandra med rumpan näck är inte så ovanligt som man kan tro. Vissa föredrar lite mer ”frihet” från klädsel i hemmet, medans andra går fullt ut och springer runt i bara skinnet ute i det offentliga.

I den här artikeln skall vi diskutera vad det betyder att vara likväl nudist som naturist. Vi kommer ta upp historiken bakom nudismens kultur samt vad som de skillnader som finns inom denna grupp. Avslutningsvis kommer vi även att lista några av de ställen på våran jord som är ämnade för dem som önskar leva ett liv utan en tråd av kläder på sig.

Bästa nudist stränder i världen 2024

 • Tyskland – Buhne 16
 • Röda stranden på Kreta – Grekland
 • Spanien – Platja des Cavallet på Ibiza
 • Frankrike – Cap d’Agde-stranden
 • Italien – Spiaggia di Guvano
 • Israel – Neve Midbar
 • Mexiko – Playa Zipolite
 • Hawaii – Little Beach
 • Kalifornien, USA – Black’s Beach

Tyskland – Buhne 16

Den här stranden är belägen i regionen Sylt i Tyskland. Stranden var en av de första i landet som öppnade upp för nakenhet, och består än idag ett populärt ställe för nudister att ta sig ett bad. Temperaturen är dock lite på den lägre sidan, så en värmefilt kan krävas för upphettning av kroppen efter bad. I snitt rör det sig om vattentemperaturer på cirka 17 grader Celsius. Oavsett är det en trevlig strand som har mycket att erbjuda de som söker gott sällskap i sin nakenhet.

Röda stranden på Kreta – Grekland

Den röda stranden på Kreta har länge varit ett favoritturistmål för nudister som naturister världen över. Varmt vatten och lysande sol bjuder in för en ordentlig sommarkänsla. Sedan 1960-talet har den här stranden varit något av ett tillhåll för Europas hippiekultur, som fortfarande går att beskåda ta sig ett dopp i det varma medelhavsvattnet.

Spanien – Platja des Cavallet på Ibiza

Ibiza är en populär turistort för såväl påklädda som naket folk. Ön har en lång tradition av att erbjuda sol och värme till de frusna nordbor som tar sig en resa ner till detta paradiset i medelhavet. En specifik strand, Platja des Cavallet, har blivit ett tillhåll för nudister den senare tiden. Där gör de flamingos sällskap på de pärlvita stränderna!

Frankrike – Cap d’Agde-stranden

Frankrike har som nämnt ovan sedan länge varit en nation som är bekväm med naturismens filosofi om nakenhet. Med detta i åtanke, och med landets tillgång till medelhavet, är det föga förvånande att det även vuxit fram ett par stränder för naket folk bland fransoserna. Cap d’Agde Kan ha så mycket som 40,000 personer per dag under turistsäsongen, och har allt från hotell till restauranger lägligt intill stranden.

Italien – Spiaggia di Guvano

Stranden Spiaggia di Guvano är belägen i Vernazza-provinsen i Italien. Vädret är varmt, sanden finkornig och vattnet så inbjudande det kan bli. Det finns många restauranger och barer i närheten, där man kan ta sig goda sommardrinkar efter badandet. Som en naturiststrand är det möjligt att besöka Spiaggia di Guvano utan att behöva klä av sig för det. Dock får man räkna med att springa in i ett stort antal av naket folk om man skulle vilja ta sig ett dopp på denna italienska turistdestination under sommaren!

Israel – Neve Midbar

Här kommer en nudiststrand som ligger perfekt belägen vid det döda havet. Som tidigare känt, behövs det inga flytkuddar kring armarna för att man skall kunna hålla huvudet över vattnet här! Tack vare den höga salthalten, kan man friskt flyta på av egen maskin utan några större problem. Neve Midbar tros vara det enda stället i hela mellanöstern som tillåter en hög grad av nakenhet, vilket gör den här stranden lite exklusiv.

Mexiko – Playa Zipolite

Nu beger vi oss av till den amerikanska kontinenten. I Mexiko finns det en strand som är öppen för nudistaktiviteter. Belägen i Oaxaca-regionen av landet, finner man Playa Zipolite. Stranden blev mycket populär bland den amerikanska hippiekulturen under 1960-talet som en perfekt plats för lite nakenhet. Den har behållit den statusen långt inpå 2000-talet.

Hawaii, USA – Little Beach

Ögruppen Hawaii saknar inte tillgång till fina stränder. Denna amerikanska delstat består mer eller mindre enbart av de vitaste stränderna som går att finna på vår planet. Med detta i åtanke, är det inte konstigt att även naturisterna fann sin väg hit. På Little Beach-stranden belägen på ön Maui finns en sprudlande och livlig nudistverksamhet. Alla är välkomna, och ju mindre kläder du bär desto bättre!

Kalifornien – Black’s Beach

Slutligen hamnar vi då i det land som gav oss den moderna tolkningen av naturism. I USA, och närmare bestämt delstaten Kalifornien, finner man stranden Black’s Beach. Intryckt mellan höga klippor, ligger den lite avlägset. Detta är en av anledningarna till att stranden varit ett mål för nudister som naturister i över 50 år. Pärlvit sand och Stilla havets azurblå vatten har kontinuerligt bjudit in naket folk från hela den Nordamerikanska sfären till en god stund i samröre med likasinnat sällskap!

Bästa nudist stränderna i Sverige 2024

 • Piteå – Pite Havsbad
 • Rullsand – Gävle
 • Amundön – Göteborg
 • Goda Hopp och Skarpe Nord – Varberg
 • Ribersborg – Malmö
 • Almö – Blekinge

Piteå – Pite Havsbad

Beläget strax utanför Piteå i Norrbotten finner man den lilla orten Pite Havsbad. Hit kan de svenskar som önskar ta sig ett nakendopp söka sig för just det ändamålet. Det finns ett antal anläggningar här som erbjuder riktigt fint badande i Östersjön, där inga badkläder krävs. Pite Havsbad har även ett antal riktigt bra hotell som erbjuder logi till sina besökare samt både lunch som middagsserveringar.

Rullsand – Gävle

Fortsatt norrut i Sverige finner man ytterligare en plats att bada naken på. Det handlar här om Gävle och Rullsand, en plats belägen inne på Billuddens Naturreservat. Som skyddat naturområde, finns det inte mycket till husrum väl vid stranden. Dock ligger det närbelägna anläggningar där man kan hyra rum.

Amundön – Göteborg

Även på västkusten kan svenskar slänga sig i vattnet i sin fulla nakenhet. Här är det Amundön i Göteborgs skärgård som är resmålet för Västra Götalands naturister och nudister. Belägen vid Askim i södra Göteborg, kommer du finna många möjligheter till såväl sol som bad här. Öarna är två till antalet, dock är det den Stora Amundön som erbjuder nakenbad i en trygg och lite avskild miljö.

Goda Hopp och Skarpe Nord – Varberg

Varberg har många alternativ när det kommer till badplatser, varav några är avsedda för nakenbad. Goda Hopp är den mest kända av dessa stränder. Här kommer man kunna bada utan kläder på tillsammans med andra likasinnade. Det finns även gott om restauranger och fik i närheten dit du kan söka dig för lite förfriskningar. Man bör dock bära kläder på dessa etablissemang.

Skarpe Nord är även det en badplats för nakenbadare, dock enbart kvinnor. Denna strand är alltså avsatt för kvinnor som önskar klä av sig och hoppa i vattnet utan manligt sällskap. Skarpe Nord ligger således lite avsides och har inga direkta kaféer eller restauranger i närheten.

Ribersborg – Malmö

I Sydsverige finns det alla möjligheter till att leva ut sin lust för nakenbad. Ribergsborg i Malmö är en av dessa platser där du kommer kunna ta dig ett dop i bara skinnet. Det här är en stadsdel i södra Malmö som även har tillgång till havet, varpå en nakenstrand har blivit etablerad. Med sitt stadsliga läge kommer du finna mängder med möjligheter till både restauranger och hotell här.

Almö – Blekinge

Ute i Blekinge skärgård finner man Almö. Det här är en ö fint belägen i havsmiljö och med flertalet stränder att bada på. De badplatser som du finner här tillåter även för nakenbad. På Almön kan du även bo över, antingen på en av de små uthyrda bostäderna eller i tält. Ön är något av en idyll för nakenbadare som gärna håller sig lite undan då den är glest befolkad och avsides från andra turistmål i området.

Skillnaden på naturist och nudist

I den ovanstående texten har vi använt orden ”Naturist” och ”Nudist” friskt och tillsynes utan hänsyn för skillnaden de två emellan. Faktum är att de två har vandrat samman länkade arm i arm genom historien. Det enklaste sättet att separera dem är att ge en lite men enkel förklaring till vad som skiljer dem åt.

 • Nudist: Mycket om inte ständig nakenhet. Att vara nudist är att se det nakna tillståndet som det primära syftet med att klä av sig. Även om de oftast delar åsikter med naturismen såsom en sund kost och ett starkt miljötänk, är det just att vara naken som är det viktigaste.
 • Naturism: Här är vardera persons egna val och rättigheter viktigast. Det är inget krav på att man skall vandra omkring naken som naturist, dock värderar man högt att folk skall ha ett val till att göra som de vill. Om nudismen har nakenhet främst i tanken, ser naturismen mer individens rättigheter som det viktigaste.

Ett bra sätt att skilja de två på är att jämföra en nudiststrand med en naturiststrand. På den förstnämnda är nakenhet ett krav, medans den andra ger varje person ett val om saken, kläder eller ej!

Nudism – Att vara naken

Alla tycker inte om att bära kläder. När vi vandrade på våra barnsben fanns det säkerligen många av oss som tilläts vara nakna på badstranden. Att en yngling skall få vara fri från badbyxor är ganska så vanligt. Om dock en vuxen person skulle välja att dela med sig av sin bara kropp till omvärlden på liknande vis, skulle det troligen leda till en del frågetecken hos några av strandbesökarna.

Att vara nudist betyder att man helst lever ett liv utan kläder. Det är en kultur som existerar över nästan hela jordklotet. Varthän i världen du befinner dig, kan du vara mer eller mindre säker på att det någonstans i trakterna befinner sig en koloni fylld av naket folk som enbart önskar att få leva sitt liv fri från tyg, bomull och silke.

Sensationen kring nudism och naturism såg ett uppsving under 1960-talet. Till viss del sammankopplat med hippie-livsstilen, var det en period i vår tid präglad av ett sökande efter frihet och individualism.

Här kommer nakenheten in i bilden. Vad kan vara mer frigörande än att vandra runt i bara skinnet, såsom vi föddes? Så lyder ett av de mer frekventa resonemangen från den här kulturen. Även om 60-talets ”Flower Power” och ”Free Love”-era såg att fler folk slängde av sig kläderna, går fenomenet kring nudism betydligt längre bak i tiden.

Naturismens historia

Den moderna naturiströrelsen såg sin gryning i den amerikanske författaren Henry David Thoreaus bok Skogsliv vid Walden, vilken skrevs under 1800-talets första halva. Boken handlar mer eller mindre om en person som lever mitt ute i en liten stuga i skogen, där karaktären helt obehindrat kan vandra runt naken. Faktum är att Thoreau själv levde ett sådant liv under skrivandet av sitt verk.

I och med boken skapade han en helt ny filosofi som riktade in sig på öppen och fri kärlek, vegetarianism och ett naturälskande. Thoreau skulle kunna kallas den ursprungliga hippien. Snart fick han gehör för sina åsikter om hur livet borde levas från andra håll inom den litterära sfären. Den svenske poeten Gustaf Fröding anammade snabbt Thoreaus synsätt, vilket inte minst framkommer i hans dikt En Morgondröm.

Fröding skall även själv ha engagerat sig i lite nudism. Bland annat har han rapporterats vid ett tillfälle ha rört sig runt på ett hotell i Stockholm spritt språngande naken. Det var dock inte bara i USA och Sverige som Thoreaus tankar om naturism blev populärt. Föga förvånande med tanke på vart några av dagens största nudistkulturer finns, var även tyskarna inspirerade av den nakna kroppen.

Tyskland omfamnar nudism

I Tyskland skapades en livsstil kallad Lebensreform (livsreform). Här var det en respekt till naturen och den bara människokroppen som stod i fokus. Inom kort fick rörelsen stöd från artister och konstnärer, vilka uppskattade den frihet som förespråkades inom naturistkulturen.

Ett antal verk gestaltandes de nakna badplatserna runtom Tyskland målades i början av 1900-talet av konstnären Ernst Ludwig Kirchner. Den mest kända av dessa målningar är Somrarnas badplatser i Moritzburger Teichen. Moritzburg är ett område i Tyskland som snabbt etablerades som en av de mer framstående orterna när det kom till naturismens spridning i landet.

Fransmännen med sin dekadens och kärleksfulla identitet var inte långt efter tyskarna när det kom till att klä av sig och hänge sig åt lite nudism. Under det tidiga 1900-talet hade Thoreaus teori om att man skall vörda den nakna kroppen nått Frankrikes gränser. Nakenbad blev snabbt en favoritsysselsättning för fransosernas nudistkolonier.

Även Sverige blir naket

När etablerade sig då naturismen i Sverige? 1928 grundades den första så kallade frisksportföreningen i vårat land. Frisksport syftar till att man skall ta väl hand om sin kropp med vardaglig motion och god kost. Detta i kombination med att man även skall uppskatta kroppens nakna tillstånd, har gjort frisksport till ett vanligt inslag i naturistkulturen.

Dock utövas denna livsstil vanligtvis med kläderna på. Dock är det viktigt att peka ut när några av naturistidéerna först började bli synliga i Sverige. Den första riktiga nudistföreningen följde inte långt efter. I 1931 grundades den första naturistföreningen inom vår nations gränser.

Denna rörelse kallades för Sällskapet för Fri Kroppskultur, och anammade idéerna om hur man lever ett sunt och fritt liv från främst det tyska tänkandet. En del av livsstilen var att man skulle umgås med andra i naket tillstånd. Dock skulle dessa interaktioner inte sexualiseras, vilket var strängt förbjudet inom föreningen. Man skulle uppskatta och respektera varandras kroppar, utan att det blev en sensuell upplevelse för endera part.

Med tidens gång spred sig naturismens idéer och filosofi över såväl världen som Sverige. In på 1940-talet kunde man se nya föreningar med en inriktning på nudism uppstå, och fenomenet blev alltmer etablerat i såväl kultur som det vardagliga livet. Dock bestod det självfallet mycket kritik riktad mot naturismens ideal, trots en växande acceptans i samhället.

En epok av kritik mot nudism och naturism

Det ansågs inte vara värdigt en vuxen människa att springa omkring naken i samrörelse med annat folk. Under 1950-talet började religiösa föreningar att notera naturismens kontinuerliga spridande över världen. Trots de bibliska förebilderna inom kristendomen om Adam och Eva, vilka båda saknade all form av klädsel i sin Eden, kunde religiösa ledare inte acceptera att nakenhet blev populärt.

Nudister stämplades som sexuellt avvikande individer som enbart sökte att tillfredsställa sin lust i och med sin nakenhet. Det faktum att nudismen även stärkte kvinnors självkänsla och individualitet skrämde de kyrkliga föreningarna, som starkt protesterade mot den växande feminismen som naturiströrelsen bidrog till.

Dock fanns det inte så mycket att göra åt att naturister sprang omkring och stojade i skogarna runtom Sverige. Lagen förbjöd folk från att vara nakna på allmän plats, vilket ansågs då som nu att vara ofredande beteende. Vad man dock gjorde ute i naturen, långt från bebyggelse och befolkade områden, det var upp till var person för sig. Polisväsendet hade inte mycket lust till att jaga ikapp naket folk på avlägsna stränder runtom vår nations otaliga skogssjöar.

1960-talets nudistrevolution

Som nämnt ovan, var det under 1960-talets frihetsälskande decennium som nudismen växte sig till ett globalt fenomen. Runtom vår planet började allt fler folk att söka sig till ett iv bortom det industrialiserade samhällets iver och kommersialism. Svaret var att söka sig till självständiga kolonier, vilka vanligtvis bestå av minst ett par nudister.

Här växte sig naturismrörelsen starkare. Nya tankar och idéer om vilken roll nakenhet, hälsa och naturen spelar i våra liv uppstod. En smärre revolution gällande miljöskydd och kost ägde rum i dessa föreningar, åsikter som snart skulle spilla utanför deras små stugor i skogen till den allmänna sfären.

Vad som dock främst kom att bli en av naturismens flaggskepp framöver var feminism. Att kvinnor skall leva och behandlas på samma villkor som män var en stapel i det filosofiska tänkande som sprudlade fram från nudistföreningar. Den stärkta position som kvinnor hade tack vare sina nakna kroppar i dessa rörelser, vilka religiösa röster hade fördömt ett decennium tidigare, tog nu en plats i diskussioner på högsta politiska nivå i västvärlden.

Naturismen och feminism

Där nudism och naturism kommer samman är i valet. Valet hos varje kvinna att gå naken, samt rätten att fatta det beslutet. Ingenting utöver vad lagboken föreskriver bör kunna bestämma över hur, var och när en kvinna har rätten till att slänga av sig kläderna. Några av de ledande feministiska förespråkarna under 1960- och 1970-talet beskriver sig även som naturister.

Det var dock tidigare än så som naturismens värde i kvinnorörelsen blev identifierad. Redan under sekelskiftet i början av 1900-talet, långt innan kvinnor hade fått rösträtt i flertalet av västvärldens nationer, började det noteras hur nudism kunde stärka deras position i samhället. Denna plattform blev tillvaratagen på, och den nakna kvinnokroppen började sakta men säkert bli transformerad från någonting sexuellt till en ikon för kampen om kvinnors rättigheter i samhället.

Click to comment

Sport

Exit mobile version