ANSLUT OSS

Julkulor – Guide & Tips

Published

on

Julkulor huvudbild

När juletiden börjar tränga sig in i svenska hem, är det hög tid att börja pynta allt från gran till farstu. Att klä trädet i julkulor, glitter, ljus och änglar är en långlivad och uppskattad tradition. Just julkulorna har blivit en fascination med tidens gång.

Vad som en gång var en simpel enfärgad glob, har idag utvecklats till avancerade konstföremål. I den här artikeln skall vi titta igenom vilka typer av dessa julpynt som finns, vad de kostar samt hur man gör sina egna julkulor i hemmet.

Julkulan – En rund glädje

Julkula

Hur kommer det sig att vi i Sverige pyntar en gran inför julens firande? Blickar man bakåt i historien så finner man att skandinaviskt folk har ägnat sig åt att klä träd under tomtens högtid ända sedan mitten av 1700-talet. Även om traditionen kring att ha granar och kvistar som utsmyckning sträcker sig betydligt längre bakåt än så, var det först då som julgranen etablerades i de svenska hemmen.

Själva julkulan tillkom först cirka ett hundra år senare under den första halvan av 1800-talet. Det var i Tyskland som denna tradition uppstod. Innan hade man klätt granen med allt från äpplen till i vissa fall päron och andra runda frukter. När det krävdes en sfär-formad dekoration som inte var ätbar, uppfanns julkulan. De första upplagorna av dessa var i glas eller tunn keramik.

Fördelen med en julgranskula framför frukter i trädet var att en julkula i glas kunde användas om och om igen, gick att dekorera i finare mönster samt var mer exklusivt jämfört med ett vardagligt äpple. Det tog inte lång tid innan detta nya sätt att pynta granen spridit sig genom Europa och till Nordamerika.

Idag ser vi kulor i granen under juletid som någonting självklart. Genom åren har de blivit allt mer utsmyckade, och priserna kan variera kraftigt beroende på material och produktion. Vad som gör en julgranskula till en smärre investering av kapital kommer nu att diskuteras här nedan.

Skillnaden på dyra och billiga julkulor

Svensk Valuta

Som alltid när det kommer till prissättningar handlar det först och främst om kvalité. Ett riktigt kostsamt exemplar av julkulor är vanligtvis mycket fint dekorerade samt består av fint glas. De dyraste exemplaren kan innehålla riktigt guld och silver, medans andra är målade och dekorerade för hand.

De billigare varianterna består vanligtvis av en simplare typ av glas eller är i plast. Deras utsmyckning kan även den vara mer ”blygsam”, då fokuset mer ligger på enfärgade kulor. Detta gör dock inte dessa mindre charmerande när de väl hänger i granen.

Att köpa ett par dyra julgranskulor kan dock ses som väl spenderade pengar. Lystern i dem avtar inte vid återanvändning, och julen är ju trots allt en högt värderad högtid som skall inpränta goda minnen i våra hjärnbanker.

Göra egna juldekorationer

Om man har lust, kan man lägga till julkulor till listan av det pyssel som brukar vandra hand i hand med tomtens besök. Det är inte särskilt svårt att klä sin gran med hemgjorda ting, vare sig det gäller kulor, smällkarameller eller små pappersänglar. Faktum är att flertalet hobby-butiker brukar sälja helt klara kulor under jultider.

Det enda som krävs utöver dessa är då lite färg och alternativt lite glitter för att man skall besparas dyra inköp av färdiga, fabriksproducerade kulor. Om man köper dessa ”ofullständiga” exemplar, kan man gärna investera i några i glas och några i plast, så att även barnen på ett säkert vis får ta del i utsmyckningen.

Nedan kommer vi nu att lista några tips på hur du kan skapa din egna julkula på bästa vis. Med lite fantasi och pedantisk detaljsökande blick, kan dessa bli minst lika fina som de dyraste kulorna i affären. Mer än så, kan själva utsmyckningen bli något av en familjetradition.

Tips på egna julgranskulor

Sax och Papper

Ett finns sätt att dekorera en genomskinlig julkula på är att pynta den inifrån. På det viset besparas man att tillexempel glittret lossnar, samt att själva ytan består slät. Ljuset kan även reflektera fint genom en kula som dekorerats från insidan, vilket ger lite extra magi till granens glans. För att pynta en julkula inifrån behövs det först och främst ett gott klister samt helst en liten pipett.

Med pipetten i hand kan man noggrant stava ut ord såsom ”God Jul” eller ”Merry X-mas” från kulans inre. När klistret väl är applicerat, häller man bara ner glittret i kulan, täcker för och skakar om lite lätt så att det fastnar i limmet. Därefter tömmer man ut resterande glitter, så sitter man sedan där med en fint och enkelt dekorerad julgranskula!

Ett annat ruskigt enkelt knep är att köpa ett grovkornigt frostglitter och lite lim. Därefter kan man köpa antingen julkulor ämnade för hemdekoration eller enkelt helfärgade kulor i en matt röd färg. Tar man sedan en tunn pensel och smetar på ett lätt lager av limmet på kulan, kan man sedan doppa denna i frostglittret. På sådant vis får man en vanlig julgranskula att se ut som ett kanderat äpple, snyggt och delikat!

Lycka till med decembermånadens eviga pyntande och kom ihåg att julen skall vara något speciellt för både barn som vuxen! En liten stund tillsammans målandes runda objekt i olika färger kan göra under för julefriden!

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Trendigtjustnu