Vilken svensk gillar inte tacos? Denna ursprungligen mexikanska maträtt röstas om och om igen fram som favoritmåltiden i Sverige. Vi nordbor bär på en stor passion för det krispiga eller mjuka skalet med sitt kryddiga och välsmakade innehåll. En sak som också stämmer överens med svenskar är att vi tycker om fisk i det här landet. Så varför inte kombinera de två till en välsmakande och uppfriskande måltid? Nedan finner du fem fantastiskt goda recept på fisktacos!
5 Goda fisktacos recept
Klassiska fisktacos
Mango/Lime-fisktacos
Fisktacos på torsk och Avocadosalsa
Fisktacos lax med mango
Tacos med pulled Lax
Klassiska fisktacos
Ingredienser:
8 små tortillabröd, mjuka
480 g panerad fisk
400 g mango, tärnad
150 g fetaost, smulad
2 avokador, tärnade
2 salladslökar, strimlade
1 hackad chili
2 lime, saften
1 ½ dl crèmefraiche
2 krm salt
Tillagning:
Inled med att förbereda alla grönsaker och kryddor enligt anvisningen ovan. Ta också och pressa fram saften från limen.
Panera sedan fisken. När den är färdiglagad, dela då upp den i mindre bitar.
Blanda nu samman alla ingredienser utan fisken i en skål. Värm upp tortillabröden.
Inför servering: Dela upp fisken jämt mellan bröden och toppa med blandningen ur skålen. Servera gärna med ett par färgglada och söta sommardrinkar. Klart att äta!
Mango/Lime-fisktacos
Ingredienser:
600 g torskfilé
3 dl panko-ströbröd
1,5 dl mjöl
3 ägg
1 avokado
250 g tärnad mango
3 salladslök
1 liter frityrolja
1 msk olivolja
2 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
Limejuice
Salt
Peppar
Tortillabröd
Tillberedning:
Inled med att dela upp torsken i mindre bitar. Ta därefter fram äggen och töm innehållet i en mindre skål. Gör detsamma med både mjölet och panko-ströbrödet, så att alla tre ingredienser är i sin egna skål.
Doppa nu fisken först i mjölet, därefter äggen och sist i ströbrödet och lägg dem vid sidan om på ett galler.
Häll nu upp din tärnade mango i en bunke tillsammans med en uppdelad avokado samt strimlad salladslök. Tillsätt olivolja samt fruktjuicen från en lime och blanda runt. Smaka av med salt och peppar.
Häll därefter upp majonnäsen i en egen skål tillsammans med rivet limeskal samt en pressad vitlöksklyfta. Tillsätt salt och vitpeppar efter smak.
Häll ner frityroljan i en djup kastrull och hetta upp på spisen. Fritera därefter de panerade torskbitarna tills de får en fin färg på ytan.
Lägg fisk, Mangosalsa samt lime-ailoi på tortillabröd.
Klart!
Fisktacos på torsk och Avocadosalsa
Ingredienser:
600 g torskrygg
2 dl vetemjöl
2 ägg
1 liter frityrolja
2 dl panko-ströbröd
2 msk cayennepeppar
o,5 dl färsk persilja, finhackad
1 liten rödlök
1 msk olivolja
2 avokador
1 limefrukt/alt. mangojuice
1 röd chilifrukt
Tortillabröd
Tillberedning:
Börja med att dela upp torsken i mindre bitar. Följ därefter processen för panering från ovanstående recept.
Ta fram din färska persilja. Hacka den fint och lägg därefter ner i en skål tillsammans med uppdelad avokado. Skär även rödlöken i tunna strimlor och hacka upp den röda chilifrukten. Ta bort kärnorna för mildare hetta.
Tillsätt därefter olivolja i skålen tillsammans med lite limejuice eller mangojuice och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Fritera torsken efter ovanstående recept och lägg allt på tortillabröd. Du kan även ha en typ av aioli med om du så önskar till din fisktacos torsk.
Klart!
Fisktacos lax med mango
Ingredienser:
500 g lax
0,5 msk chiliflakes
2 tsk flytande margarin
1 mango
1 gurka
o,5 tsk salt
1 avokado
1 limefrukt
färsk koriander
1/2 rödlök
1 tsk rörsocker
salt
peppar
Tillberedning:
Börja med att förbereda din salsa på mango och avokado. Du tärnar således upp mangon och delar avokadon i mindre bitar. Lägg dem därefter i en skål. Ta även och skär upp gurkan i mindre bitar. Se till att den först är urkärnad. Finhacka även rödlöken.
Tillsätt sedan limejuice, en halv tesked salt, socker samt grovhackad koriander ner i skålen och blanda runt.
Skär därefter upp din lax i bitar och stek i margarinet tillsammans med salt, lite peppar samt chiliflakes.
Lägg därefter upp alla ingredienser på tortillabröd för dina fisktacos lax.
Klart!
Tacos med pulled Lax
Ingredienser:
500 g lax med skinn
Kryddblandning av koriander, spiskummin och rökt paprikapulver
Limejuice
1/2 rödlök
1/2 röd chilifrukt
3 avokado
1/2 kruka färsk koriander
1 tomat
Salt
Peppar
Tillberedning:
Du inleder med att lägga din lax på en ugnsplåt med skinnet neråt. krydda med kryddblandningen, lite limejuice samt salt och peppar. Ställ därefter laxen i mitten av ugnen på en värme av 200 grader i 20 minuter.
När laxen sedan lagats klar i ugnen tar du ut formen och skrapar av skinnet med en gaffel. Lägg därefter laxen i en skål.
Mosa nu upp dina avokados i en bunke. Hacka sedan även upp tomaten samt chilifrukten och lägg ner i samma bunke. Skär upp rödlöken i tunna strimlor och ha även ner den. Tillsätt sedan färsk koriander samt juicen från en halv limefrukt.
Lägg avslutningsvis upp alla ingredienser på ett tortillabröd. Du kan även ha aioli, bönröra, riven ost, salsasås samt några uppskurna jalapeños till måltiden.
Klart!
Fisktacos – En utomordentligt välsmakande måltid
Den svensk som rest till Mexiko på semestern har erfarit antagligen den bästa tacosen i världen. Den amerikanska nationen har ett stolt arv från både urinvånare som Spanien, vilket i allra högsta grad influerat matkulturen. Det skall vara kryddigt, lätt att tillaga och inte minst superenkelt att tugga i sig. Det finns få behov av bestick på den mexikanska matmenyn.
Även vi i Sverige har en förkärlek för kryddig mat. Vår svenska husmanskost må vara god som den är, dock saknar den lite av styrkan som mer sydliga nationer har för vana att inkorporera i sina maträtter. Speciellt tacos är en favorit i Sverige, en måltid som vanligtvis åtnjuts under helgens intåg för att fira ledigheten.
Kan man även få i sig lite fisk så är middagen en succé. Därför skall det nu här nedan att presenteras ett recept på tacos där proteiner kommer från just fisk. Fisktacos har länge varit populärt, särskilt i USA och passar väl till festligheter såsom studentfirande eller en sommarmaskerad. Det krävs dock inga amerikanska mått som Cup in dl-konverterare för att tillaga den här rätten. Det är hög tid att denna symbios mellan krydda, tortilla och Omega 3 finner sin väg fram till svenska matbord!