ANSLUT OSS

Kost & Hälsa

Cup to dl

Publicerad

on

Cup to dl huvudbild

Närhelst man önskar baka sig ett recept på engelska kan det vara svårt att undgå måttenheten ”Cup”. Våra anglosaxiska vänner har för vana att använda sig av sätt att utmäta likväl längd som vikt och mängd som skiljer sig från vårat metriska system.

Bilar färdas i ”miles”, viktväktarna väger i ”stones” och ”pounds”, samt mjöl, socker och dylikt möts upp i cups. Även om ordet är främmande för oss Svenskar, är det ingen större konst att omvända en cup till deciliter, vilket är precis vad vi skall göra i den här artikeln!

Cup to dl – Hur man mäter rätt

Socker

För européer kan det ibland vara smärre oförståeligt varför engelsmän och amerikaner envist undanber sig det utomordentligt enkla metriska systemet för sina mätningar. Med tanke på att våra måttsätt är baserade på en enhet om hundra, kan det anses vara det simplare, om än likväl effektiva, sättet att mäta upp saker och ting på. 100 milliliter blir en centiliter, och 100 centiliter blir en liter. Simpelt!

För de som har engelska som modersmål är det dock inte en fråga om smidighet. För dem är det traditionen som dikterar deras måttsystem. Speciellt när det kommer till deras matlagning. Distans och viktmätningar kan alternera mellan det brittiska och det metriska systemet. Dock tycks recepten i deras kokböcker förbli opåverkade av omvärldens krav på förenkling!

Skiljer sig mellan kulturer

En sak som gör mätningar i cup betydligt mer komplicerat är att enheten skiljer sig mellan olika kulturer. Den brittiska definitionen av en cup är till exempel inte den samma som den amerikanska. I Latinamerika finns det ytterligare en version av cup. Därmed är det viktigt att veta var ifrån ett recept kommer, för att uppmätningen av ingredienser skall bli korrekt.

Anledningen till varför en cup skiljer sig mellan världsdelar, nationer och kulturer beror på att den ursprungliga måttenheten var precis en kopp. Då dessa kommer i olika storlekar, är det inte ett under att det finns olika definitioner ute i bakningskonstens universum om vad en cup är.

cup till dl-tabell

När det kommer till att omvända en cup till deciliter, finns det dock en till viss del etablerad bestämmelse om mått. Man brukar säga att en cup motsvarar mellan 2 och 2,5 dl. För den som är osäker om vad som gäller för just ditt recept, finns det lite mer precisa tabeller som omvänder cup till dl.

Nedan kommer vi att ta upp den tabell som är ansedd att bäst representera de ”korrekta” enheterna mellan cup och deciliter. Det är som sagt ingen precis vetenskap, även om det finns mer eller mindre överenskomna måttenheter de två emellan.

Tabell
  • 1/4 cup = 0,6 dl
  • 1/3 cup = 0,8 dl
  • 1/2 cup = 1,2 dl
  • 3/4 cup = 1,8 dl
  • 1 cup = 2,4 dl
  • 1,5 cup = 3,5 dl
  • 2 cup = 4,7 dl
  • 3 cup = 7,1 dl

En cup är som sagt cirka 2,5 dl. Dock kan måttet ”1 cup” även tolkas som allt mellan 2 och 2,5 dl, som nämnt ovan. Det säkraste sättet att mäta upp i cups med är att utgå från den här tabellen samt använda sunt förnuft. Om man fortfarande är tveksam över vad som är den rätta mängden av en ingrediens, kan man alltid rådfråga liknande recept som använder deciliter som måttenhet.

Baka på!

Bakande

Det skall inte vara några större bekymmer att lista ut hur man bakar med brittiska/amerikanska måttenheter! Om engelsktalande folk har lyckats knåda fram delikatesser i århundraden användandes cup-mått, skall nog vi svenskar lyckas likaså. Det enklaste sättet att komma underfund med de brittiska måttsystemet i bankning är att se till andra recept.

Om man till exempel skall baka muffins, och socker mängden hänvisas till i cups, kan man kolla upp andra recept som inte använder sig av komplicerade måttenheter. Grundingredienserna i recept världen över är mer eller mindre de samma.

Man skall inte avskräckas från att tillaga recept på engelska. Om allt ändå skulle gå lite fel i slutändan, står ugnen fortfarande kvar, receptet är fortfarande tillgängligt. Allt som behövs är lite bakningslust och ett gott humör för att man skall få det rätt andra gången om! Om inget annat, kan man ta sig en cup kaffe och förundras över de komplicerade mätmetoder engelsmännen tar till enbart för att vara lite märkvärdiga.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sport

Managed By Trendigtjustnu