ANSLUT OSS

1 Cup in dl – Omvandlare och Tabell

Published

on

Cup to dl huvudbild

Närhelst man önskar baka sig ett recept på engelska kan det vara svårt att undgå måttenheten ”Cup”. Våra anglosaxiska vänner har för vana att använda sig av sätt att utmäta likväl längd som vikt och mängd som skiljer sig från vårat metriska system.

Bilar färdas i ”miles”, viktväktarna väger i ”stones” och ”pounds”, samt mjöl, socker och dylika matingredienser möts upp i cups. Även om ordet är främmande för oss Svenskar, är det ingen större konst att omvända en cup till deciliter, vilket är precis vad vi skall göra i den här artikeln!

Cup in dl tabell

Kaffekopp för cup to dl

Cup Deciliter
1/4 0,6
1/3 0,8
1/2 1,2
3/4 1,8
1 2,4
1,5 3,5
2 4,8
2,5 6,2
3 7,1
3,5 8,7
4 9,6

När det kommer till att omvända en cup till deciliter, finns det dock en till viss del etablerad bestämmelse om mått. Man brukar säga att en cup motsvarar mellan 2 och 2,5 dl. För den som är osäker om vad som gäller för just ditt recept, finns det lite mer precisa tabeller som omvänder cup till dl.

Nedan kommer vi att ta upp den tabell som är ansedd att bäst representera de ”korrekta” enheterna mellan cup och deciliter. Det är som sagt ingen precis vetenskap, även om det finns mer eller mindre överenskomna måttenheter de två emellan.

En cup är som sagt cirka 2,5 dl. Dock kan måttet ”1 cup” även tolkas som allt mellan 2 och 2,5 dl, som nämnt ovan. Det säkraste sättet att mäta upp i cups med är att utgå från den här tabellen samt använda sunt förnuft, särskilt vid tillagning med exempelvis kaffebönor. Om man fortfarande är tveksam över vad som är den rätta mängden av en ingrediens, kan man alltid rådfråga liknande recept som använder deciliter som måttenhet.

Cup to dl konverter

Cup to dl converter

Konverterare Cup till dl
Cup
Deciliter

Bra att veta är  att 1 cup in dl är 2,4dl och 2 cup in dl är 4,8. Med detta i bakhuvudet blir det lätt att räkna ut på egen hand vad 1 cup är i dl. Om det inte underlättar så kan ni använda er av vår automatiska cup-to-dl omvandlare.

Skiljer sig mellan kulturer

En sak som gör mätningar i cup betydligt mer komplicerat är att enheten skiljer sig mellan olika kulturer, likt hur horoskop på engelska skiljer sig från de svenska. Den brittiska definitionen av en cup är till exempel inte den samma som den amerikanska. I Latinamerika finns det ytterligare en version av cup. Därmed är det viktigt att veta var ifrån ett recept kommer, för att uppmätningen av ingredienser skall bli korrekt.

Anledningen till varför en cup skiljer sig mellan världsdelar, nationer och kulturer beror på att den ursprungliga måttenheten var precis en kopp. Då dessa kommer i olika storlekar, är det inte ett under att det finns olika definitioner ute i bakningskonstens universum om vad en cup är.

Nedan finner du nu en lista på de olika länder runtomvärlden som använder sig av ett Cup-mätningssystem i bland annat sin matlagning.

Nationsflaggor för cup to dl

  • USA
  • Storbritannien
  • Nya Zeeland
  • Australien
  • Kanada
  • Japan
  • Brasilien
  • Ryssland

Cup till dl – Hur man mäter rätt

Socker

För européer kan det ibland vara smärre oförståeligt varför engelsmän och amerikaner envist undanber sig det utomordentligt enkla metriska systemet för sina mätningar. Med tanke på att våra måttsätt är baserade på en enhet om hundra, kan det anses vara det simplare, om än likväl effektiva, sättet att mäta upp saker och ting på. 100 milliliter blir en centiliter, och 100 centiliter blir en liter. Simpelt!

För de som har engelska som modersmål är det dock inte en fråga om smidighet. För dem är det traditionen som dikterar deras måttsystem. Speciellt när det kommer till deras matlagning av allt från bröd till fisktacos. Distans och viktmätningar kan alternera mellan det brittiska och det metriska systemet. Dock tycks recepten i deras kokböcker förbli opåverkade av omvärldens krav på förenkling!

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Upphovsrätt © 2024 trendigtjustnu.se. Alla rättigheter reserverade.