ANSLUT OSS

Tips & Råd för Sommarmaskeraden

Published

on

Målning av 1700-tals maskerad

Att hålla en maskerad under sommaren är en tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan under antikens dagar brukade såväl grekerna som romarna klä ut sig i lätta kläder för att fira in värmen och solen i en hejdundrande festgång.

Även idag kan man anordna en sommarmaskerad för familj och vänner. I den här artikeln skall vi ta en titt på hur du bäst ställer till med ett ordentligt partaj under årets varmare månader!

Fira in sommaren med maskerad

En sommarmaskerad är det utmärkta sättet att fira in den varmare årstiden i Sverige. Värd som gäster kan träffas och umgås i en frisjälslig miljö av skratt, god mat och underhållning. Om vädret tillåter kan en sommarmaskerad pågå långt inpå nattens småtimmar i gott sällskap med familj och vänner. Nedan finner du en lista på fem punkter som du bör tänka på inför planeringen av din maskerad.

Tips & råd för sommarmaskeraden

  • Klädsel (tunt pga värmen)
  • Mat (lätt och friskt)
  • Dryck (varmt, uppfriskande, inte för mycket alkohol i värmen)
  • Musik (Barock/Händel)
  • Underhållning (spel och lekar)

Klädsel

Svart maskeradmask mot vit bakgrund

När det kommer till sommarvärmen måste man alltid ha sin klädsel i åtanke. Detta gäller under vardagen såväl som för festligheter. Försäkra dig om att både du och dina gäster bär bekväma, lätta kläder som kan andas i solen. Sommarklänningar, linneskjortor och möjligen en tunn kavaj är att föredra.

Ordet ”maskerad” kan innebära många olika saker. I detta fall är det dock en tillställning som använder sig av en klassisk maskerad- eller karnevalsmask som vi tänker oss. Ingen idé att komma utklädd till en superhjälte, sjuksköterska eller pirat. Somriga kläder med en mask är ett bättre alternativ under sommaren.

Mat

Menyn som serveras under din sommarmaskerad bör vara inspirerad av årstiden. Om du kombinerar maskeraden med midsommarafton kan den traditionella måltiden under denna högtid bestå. I annat fall får du försöka fokusera på lätta, uppfriskande maträtter som passar väl i värmen.

Sallader och frukt är alltid välkommet. Som protein kan det grillas, dock får det inte bli för kladdigt med såser och marinader. Som efterrätt kan man servera en sorbet i ett fint glas med ett par rosblad som utsmyckning för att höja glamouren.

Dryck

Ett glas vin och en burk honung på bord

Även när det kommer till drycken som serveras under festen får man ha sommarvärmen i tanken. Alkohol och varma temperaturer är inte den bästa kombinationen. Dock kan det vara uppfriskande med en kall öl eller ett glas vin med is. Romarna drack något som kallas för honungsvin, vilket skulle passa väl till maskeraden.

Ett romerskt honungsvin är inte producerat med den flytande nektarn i blandningen. I stället väljs ett fruktigt vin ut och hälls i ett glas rimmat med honungen. Tänk även på att erbjuda kopiösa mängder med kallt vatten för att undvika överhettning hos gästerna. Vattnet kan även motverka alkoholen så att berusningen inte blir för ohanterlig.

Musik

Vad vi idag hänvisar till som en sommarmaskerad har sitt ursprung i Frankrike. Flertalet kungligheter under 1600- 1700-talet satte upp enorma festligheter under sommaren där förnäma gäster bar masker. Det passar därmed väl med musik från den eran för att sätta en högburen prägel på atmosfären under maskeradens gång. Barockmusik likt Händel är inte en dålig idé.

Underhållning

Avslutningsvis måste du även se till så att dina gäster är underhållna. Detta kan inkludera framträdanden av musikartister eller en liten teateruppsättning där gästerna får delta. Man kan även anordna klassiska sommarlekar såsom att kasta kubb eller krocket. Så länge folk får röra på sig utan att riskera vare sig kläderna eller maskens hållning på ansiktet kan en hel hop av roliga aktiviteter fungera som en god stund i solen.

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Upphovsrätt © 2024 trendigtjustnu.se. Alla rättigheter reserverade.