ANSLUT OSS

Hur du hjälper bina

Published

on

Bi och blommor med texten: Hur Du Räddar Bina

Sedan barnsben har vi lärt oss att vara vaksamma för getingar, humlor och bin. Dessa har ibland en tendens att förse oss med en illasinnad gadd i skinnet. Dock är vi och vår miljö mycket beroende av den tjänst som bina utför i ekosystemen runtom Sverige. Det är även fallet att bina idag ligger risigt till, till följd av temperatursskiftningarna. Således kommer vi i den här artikeln förklara vad du kan göra för att skydda bina för fortsatt pollinering av våra svenska blommor.

Rädda bina i din trädgård

När man är liten lär man sig att se upp för allt från igelkottar till ormar och även de flygande små krabaterna som besitter förmågan att sticka oss. Med sina svarta och gula färger har bin, humlor och getingar en naturlig varningssignal till oss människor. Den här färgen, särskilt när det kommer till bina, har dock fått en annan innebörd de senaste åren.

Det vi nu varnas för är att bina är på väg att dö ut. Det här skulle få katastrofala konsekvenser för vår natur och de svenska ekosystemen, vilka är beroende av den pollinering som bina år ut och år in håller på med. Det är därmed viktigt att vi gör vad vi kan för att hjälpa fortplantningen, och därmed överlevnaden, av våra svenska bin.

Här nedan kommer du nu finna tre tips på vad du kan göra för att bistå bina. Bland annat kommer vi ta upp hur du kan bygga dem ett litet hus, skyddat från natur och förorening. Sedan skall vi titta på vad du generellt kan göra i din trädgård för att den skall bli så anpassad som möjligt för bin. Läs vidare här nedan och delta i naturkonserveringens nästa projekt: Rädda bina!

3 tips på hur du hjälper bin

  • Bygg bina en bostad
  • Ha det lite ”ostädat”
  • Plantera bi-vänliga växter

Bygg bina en bostad

Likväl som så många andra djur på den här planeten, är även bina beroende av en plats att leva på. Bi-bon för med sig fördelen av att oftast innehålla den gyllene nektar som vi människor kommit att kalla honung. Det är dock inte för honungens skull som du bör skaffa en boplats till bin i din trädgård. Har du bin som bor i din närhet, kommer din trädgård och dina växter att gynnas.

Stubbe för artikeln hjälp bina

Även bina drar nytta av att få en skyddad plats att leva på. Din bi-bostad kan vara en gammal stubbe eller en anordning med bamburör. Oavsett vad du väljer för material, bör det vara placerat i ett söderläge. Bostaden för bina bör även vara skyddad från regn så gott det går samt inom räckhåll för blommor.

Ha det lite ”ostädat”

Om du inte har lust att inackordera bin i din närhet, kan du ändå göra din trädgård till ett paradis för de små honungsproducerande liven. För det här krävs det inte alltför mycket från din sida. Det är tvärtom otroligt enkelt. Välj ut en del av trädgården som inte skall underhållas. Låt det med andra ord vara lite ostädat. Här kan blommor och bärris få växa ostört, vilket i sin tur skapar en mycket gemytlig och hälsosam atmosfär bör bina att leva i.

Plantera bi-vänliga växter

Sist men långt ifrån minst är det alltid en god idé att välja växter som bina uppskattar att plantera i din trädgård. Här är det alltid bäst att välja tex. blommor som är lokala till ditt område. Du bör även variera dina växter så att du får olika blomstertider. Således kan du ha något som växer nästan hela året om, vilken bina garanterat uppskattar.

Utöver plantväxter finns det även vilda blommor och buskage som bin älskar. Till dessa hör bland annat blåklockor, maskrosor, kungsmynta och vitklöver. Om du har rum och plats i din trädgård för denna grönska, kommer bina att stortrivas!

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Upphovsrätt © 2024 trendigtjustnu.se. Alla rättigheter reserverade.