ANSLUT OSS

Kreativa gåtor för barn

Published

on

kreativa gåtor för barn

Gåtor har alltid funnits oavsett om det är för vuxna eller barn. Kreativa gåtor för barn gör att barns fantasi nästan inte har några begränsningar när det gäller svaren. Att använda mer kreativa gåtor för barn får till ett abstrakt tänkande hos barnen som är otroligt viktigt för att få igång tankeverksamheten.

När det gäller att hitta svar på olika kreativa gåtor för barn så brukar barnen själva ha ett finurligt svar att ge. Oavsett om det är en enkel eller en klurig gåta så har barn nästan alltid ett svar som förvånar, sen om det är rätt eller fel – ja, det brukar i längden jämna ut sig. Att få barn att lyssna och intressera sig för abstrakta lösningar är en metodik som använts länge.

Tio kreativa gåtor för barn

Att kreativa gåtor för barn är underhållande är väl inte så mycket att orda om. Med alla olika svårighetsgrader som finns med kreativa gåtor för barn får de också själva vara kreativa och få igång tänket utanför ramarna. Detta är viktigt inte bara för barnen utan också för vuxna.

Att få igång ett barns kreativitet är viktigt, det ger stimulans att gissa på de gåtor som vuxna eller andra barn ställer till dem. Allt som oftast så ändrar barnen om en gåta och gör den till en egen version av en klurig kreativ gåta som bara de kan svaret på, då de själva har hittat på även svaret. Att använda lite kreativa gåtor för barnen är också bra som ett enkelt tidsfördriv på en resa eller när det börjar spåra ur hemma och barnen har tråkigt.

Varför inte komma igång med lika enkla saker som klassikern ”vem är det som går och går, men aldrig kommer fram”. Har man inte börjat med lite kreativa gåtor till barnen ännu så är denna perfekt att börja med, sen är det bara att öka upp med fler och svårare gåtor.

Här nere kommer vi att ta fram några kreativa gåtor för barn som har olika svårighetsgrader. Vissa är tagna ur barnens fantasivärld där de hittar på svaren själva, efter att de dessförinnan fått en gåta från exempelvis en vuxen.

Barngåta 1 (enkel)

Vad är det som är brunt och hoppar runt ibland träden i djungeln?

Svar: En apa

Barngåta 2 (barnens egen version av ovannämnda gåta)

Vad är det som är grönt och hoppar runt bland träden i djungeln?

Svar: En apa med en grön träningsoverall

Barngåta 3 (enkel)

Vad har inte händer men tänder?

Svar: Sågen

Barngåta 4 (enkel)

Vilket djur ser bäst i djungeln?

Svar: Zebran

Barngåta 5 (enkel)

Vad är det som kan resa jorden runt, men aldrig behöver röra sig?

Svar: Ett frimärke

Barngåta 6 (lite klurigare)

Vem i skogen bär alltid hatten på foten?

Svar: Svampen

Barngåta 7 (lite klurigare)

Vad kan snögubben äta till frukost?

Svar: Snö-flingor

Barngåta 8 (lite klurigare)

Vilken katt mår bäst i hög värme?

Svar: Lussekatten

Barngåta 9 (mycket klurig)

Hur kan man bära vatten i en full hink som har massor av hål i sig, utan att spilla en droppe?

Svar: Man låter vattnet frysa till is först.

Barngåta 9 (mycket klurig)

Om man fyller ett badkar med vatten och du får en tesked, en kaffekopp eller en hink att välja mellan för att ta ut vattnet fortast, vad väljer du då?

Svar: Inget av det, man drar ur proppen

Barngåta 10 (mycket klurig)

Om ett flygplan fullt med folk störtar till marken mitt på gränsen mellan Danmark och Sverige, var begraver man då de överlevande?

Svar: Man behöver inte begrava överlevande

Summering

Kreativa gåtor för barn gör så att barnen får tänka och använda sin fantasi, vilket är väldigt bra. Var gåtor kommer ifrån vet vi inte riktigt, men att de har ett syfte det kan lätt bevisas med att bara ställa några kluriga gåtor till barnen. Direkt får vi se de börja tänka och fantisera ihop svar som kanske inte är helt rätt men otroligt stimulerande. Det är absolut inte svårt att välja svårighetsgrad, börja med de enklaste gåtorna och låt barnen själva hitta på gåtor som bara de kan svaren på. På så sätt får man en trevlig stund oavsett om det är på resan, vid matbordet eller när man bara är samlad för en trevlig stund tillsammans.

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Upphovsrätt © 2024 trendigtjustnu.se. Alla rättigheter reserverade.