ANSLUT OSS

Utmärkta Hemmagjord Tvål Recept

Published

on

Bild på hemmagjord tvål recept

Det blir alltmer vanligt att svenskar gör sina egna tvålar. Det finns mängder av bra hemmagjort tvål recept att ta del av. Vissa ger dig en fast tvål, medan andra resulterar i en mer flytande variant. Att göra sin egen tvål är inte särskilt komplicerat och en tradition som sträcker sig tusentals år tillbaka genom människans historia. Här nedan kan du nu läsa vidare om hur du skapar en egen tvål i hemmet.

Din egna hygienartikel

Renlighet är något vi svenskar värderar högt. Att hålla en god hygien är inte bara trevligt för din omgivning, utan även hälsosamt. Under pandemins första år var det särskilt viktigt att man tänkte på att hålla sig ren om bland annat händerna. Både handspritflaskor och regelbundet handtvättande blev då normen, något som till viss del bestått sig fram tills idag.

Man behöver dock inte alltid förlita sig på köpta produkter för att bli ren om händerna. Det finns även en möjlighet att själv göra en tvål. en stor fördel med hemmagjord tvål recept är att dessa kan anpassas utefter dig och din hud. Om du är särskilt känslig för vissa ämnen, kan dessa uteslutas från din egna tvål. Du kan även välja på vilken doft du vill ha.

Att skapa en egen tvål är heller inte en särskilt komplicerad process. Faktum är att det förekommit genom århundradena. Långt innan tvålar massproducerades, tillverkade svenskar sina egna rengöringsprodukter. Här nedan kommer du nu kunna ta del av två olika typer på hemmagjord tvål recept. Den ena går igenom fasta tvålar, dvs. den klassiska handtvålen, medan den andra ger dig ett flytande alternativ.

Enkla och kostnadslätta hemmagjord tvål recept

 • Fast tvål med citron
 • Flytande tvål med eukalyptus

Fast tvål med citron

Citron för hemmagjord tvål recept

För att göra en fast tvål behöver du först och främst inhandla de ingredienser som ingår i receptet. Den viktigaste av dessa är tvålmassan, vilken du enklast köper. Det går visserligen att skapa sin egna tvålmassa, dock är det en mer komplicerad process. Tvålmassa finns att köpa i de flesta butiker där man även kan handla andra ingredienser till tvålar såsom doftextrakt. För en enkel fast tvål med citrondoft behöver du således följande:

 • ca. 500 g tvålmassa
 • eterisk citronolja
 • citronskal
 • tvålfärg
 • tvålform

Du inleder med att ta fram din tvålmassa och skär upp den i mindre bitar. Dessa skall sedan placeras i en skål av metall, varpå de sänks ner i ett varmt vattenbad. Detta kommer resultera i att tvålmassan smälter. Det är viktigt här att vattnet inte blir för varmt. Massan skall tex. inte börja koka. Medan du långsamt rör om i skålen behöver du även eliminera potentiella bubblor som uppstår.

När massan har smält sätter du av den vid sidan och låter den svalna. Under denna process tillsätter du även mellan 25-30 droppar av den eteriska citronolja. Även dina citronskal, vilka skall vara rivna på förhand, kan läggas i nu. Innan massan hunnit svalna av och stelna till, häller du över den i dina tvålformar. Du kan nu låta dessa stå över natten så de svalnar. När tvålen stelnat, kan den genast börja användas. Har du fått flertalet tvålar så slår du in de resterande i bakplåtspapper eller gladpack.

Flytande tvål med eukalyptus

Eukalyptus för hemmagjord tvål recept

Idag är en tvål i flytande form otvivelaktigt mer populärt än den ovannämnda fasta varianten. De absolut flesta svenska hem köper således två på flaska, vilka de sedan sprutar ut på händerna vid handtvätt. Här nedan har vi således även inkluderat ett recept på denna typ av hemmagjord tvål recept. Som med receptet på den fasta tvålen, inleder vi med att lista de ingredienser du behöver. Vi har här valt en doft av eukalyptus.

 • 30 g ekologisk hård tvål
 • 2 dl vatten
 • eterisk eukalyptusolja
 • flaska med pumplock

Här inleder du med att först ta den ekologiska hårda tvålen. Du river upp den med ett rivjärn ner i en skål av metall. Du tillsätter sedan vattnet. Detta behöver vara ljummet, så att blandningen skall kunna mixa sig väl. Är vattnet för varmt kan det bli en lite för tjock massa som skapas. Skulle vattnet vara för kallt, kommer de två ingredienserna inte att mixa samman.

När vatten och tvål ligger i skålen, låter du den stå över natten. Tvålen kommer under denna tid att lösas upp i vattnet, vilket i sin tur skapar en bra konsistens på din flytande tvål. Nästa tillfälle du besöker din tvålskål skall du hälla ner några droppar av den eteriska eukalyptusoljan.

Du behöver nu även mixa samman blandningen för att få bort potentiella bubblor samt klumpar som bildats under natten. Om det är en för tjock massa som skapats, kan du späda ut den med ytterligare lite ljummet vatten. När mixen är av önskad densitet, kan du hälla över den i din tomma flaska med pumplock. Den flytande tvålen är nu klar att användas!

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Upphovsrätt © 2024 trendigtjustnu.se. Alla rättigheter reserverade.