ANSLUT OSS

Så här sparar du på elen under vintern

Published

on

elnätverk spara el

Nu börjar det bli kallt och mörkt i Sverige, i takt med att vintern kryper in på almanackan. Detta leder i sin tur till att elförbrukningen ökar, då hus och hem behöver värmas upp samt ljusen vara tända längre under dygnet. Dock är det idag väldigt dyrt med elen. I den här artikeln skall vi således titta på hur du kan spara in på dina elpriser nu till vintern, samtidigt som du får det varm och väl belyst i hemmet.

Dyr ström i Sverige

Det finns många orsaker som ligger bakom de skyhöga elpriserna i Sverige idag. Inte minst är det konflikten i Ukraina som lett till att ström kostar för européer. Således kan man nästan få en hjärteklämmande känsla närhelst elnotan skall betalas varje månad. Hos dem som har det mindre väl ställt med pengarna, kan det även bli en fråga om att behöva uppsöka betalningsstöd för att få värme i huset.

Det kan således vara påpassligt att sitta på några tips om hur man reducerar sina elkostnader. Här nedan skall vi just nu gå igenom ett par bra råd som bör se strömmen flöda för en reducerad peng. Vi har dock varit noggranna med att se till så att alla dessa tips tillåter för såväl värme som ljus under årets mörkare och kyligare månader.

6 tips på elsparande i kylan

  • Lägre värme på elementen
  • Täta för dörrar och fönster
  • Kortare och el-effektivare duschar
  • Stäng av skärmar
  • Använd LED-lampor
  • Tvätta på lägre temperaturer

Lägre värme på elementen

En av de första sakerna du kan titta igenom är värmen på dina element. Behöver du ha det så varmt som det är? Ibland kan lite lägre värme räcka, så länge du ser till att den bibehålls med stängda dörrar och fönster. Att värma upp element och hålla dem uppvärmda är en kostsam process räknat till elpriset.

Täta för dörrar och fönster

När du fått den värme du eftersöker i ditt boende, är det även viktigt att den behålls. En av de största elförbrukningarna under vintertid är värme som sipprar ut ur våra hus. Du kan således försäkra dig om att värmen består genom att använda särskilda tätlister för din ytterdörr samt dina fönster. Dessa förseglar springorna så att värmen bevaras innanför dina väggar.

Kortare och el-effektivare duschar

Något annat du bör tänka på när du skall spara el under kyliga klimat är duschandet. Visst är det otroligt skönt att värma upp kroppen med vatten under vintertid. Dock kan långa duschar resultera i att du sedan står med en dyr elräkning i handen. Försök därmed duscha kortare under vintern. Du kan även stänga av vattnet helt och hållet medan du säg schamponerar håret för att spara ytterligare el.

Stäng av skärmar

Något annat du bör tänka på är din dator- och Tv-skärm. Dessa brukar har ett tillstånd som kallas för ”Stand-By”, där du snabbt kan sätta på samt stänga av dem. Stand By-lägen drar dock även också el, om än betydligt mindre än en fullt påslagen skärm. För att spara på det lilla, bör du således se till att stänga av dina skärmar helt när de inte används.

Använd LED-lampor

Självfallet vill man ha lyset på när mörkret härskar utanför fönsterna. Det finns dock olika sätt som du kan få den belysning du söker, samtidigt som du sparar in mer på elen. Ett tips är således att använda sig av LED-lampor, vilka förbrukar mindre el. De räcker också visserligen en kortare tid än andra typer av lampor, dock håller de under vintermånaderna.

Tvätta på lägre temperaturer

Sist men inte minst bör du även ta steg för att minska din elförbrukning när du tvättar dina kläder. Det du behöver fokusera på här är vilken värme du ställer in på såväl tvättmaskiner som torktumlare. Vissa klädesplagg eller tyg-material säger via sina anvisningar att du skall tvätta dem på 60 grader. Dock kan ofta 40 grader räcka. Den lägre temperaturen på vattnet ger även mer i energispar.

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Upphovsrätt © 2024 trendigtjustnu.se. Alla rättigheter reserverade.