ANSLUT OSS

Recept på en delikat hemmagjord ost

Published

on

Hemmagjord ost

Svenskarna är ett folk som verkligen tycker om sina ostar. Det spelar ingen roll om det handlar om en enkel gårdsost eller en mer avancerad art från Frankrike. Ostar är något vi verkligen värderar i det här landet. Det här är antagligen anledningen till att det blivit än mer populärt bland svenskar att tillverka en egen ost i hemmet. I den här artikeln kommer du finna ett recept på olika ostvarianter du kan pröva dig på i ditt kök.

Få in ostmejeriet i köket

Det finns inte mycket som skulle få en svensk att tacka ’Nej’ till en riktigt god ost. Mejeriprodukter i största allmänhet är något som verkligen uppskattas i Sverige. Vi har en hälsosam marknad för den här typen av matvaror samt en stark inhemsk produktion av allt från mjölk och grädde till olika typer av ostar.

Just osten är något som är en beståndsdel av den svenska husmanskosten. Vem har inte ätit en bit ost på en limpa någon gång i sitt liv? Vad dock många svenskar inte känner till är att man kan göra egen ost i hemmet. Vanligtvis förknippas konsten med osttillverkning med professionella kök och producenter. Det här stämmer dock inte helt.

Det är visserligen en lång process att göra en egen bit ost. Dock är grundingredienserna för en simplare variant mycket lättöverkomliga och tillgängliga i matbutiker landet över. Det enda du på riktigt behöver för att göra ost är tid, tid samt ett enkelt recept att följa. Just ett sådant recept kommer du finna här nedantill. Så ta på dig förklädet, damma av dina kastruller och börja skapa en ostig magi i köket!

Recept på en enkel ost i hemmet

Ostproduktion i hemmet behöver inte vara särskilt svårt. ibland räcker det bara med att man gör det enkelt för sig med simpla ingredienser. Här nedan finner du nu ett recept på en mer rudimentär typ av ost som ändå smakar riktigt gott.

Klassisk ost

Ingredienser:

 • 2 liter Mjölk, 3% fetthalt
 • 4 Ägg
 • 500 g Crème Fraiche
 • 3 tsk Salt

Tillberedning:

 1. Du inleder med att hälla upp din mjölk i en stor kastrull. Koka sedan upp den.
 2. Medan mjölken kokar tar du fram Créme Fraiche, ägg samt salt. Du knäcker äggen ner i en bunke och tillsätter därefter Crème Fraiche och saltet däri. Blanda därefter runt.
 3. När mjölken har kokat upp ordentligt, tillsätter du långsamt blandningen i bunken ner i kastrullen.
 4. Ta nu och sänk värmen på spisplattan till medel. Låt sedan kastrullen med ingredienserna stå och småkoka i mellan 15-20 minuter. Under den här processen i matlagningen skall du se att små klumpar börjar formeras i mjölkblandningen.
 5. När det har kokat klart, tar du fram ett durkslag och lägger ner en våt trasa i det. Häll sedan ner innehållet i kastrullen över durkslaget.
 6. När blandningen är i trasan i durkslaget, tar du och knyter ihop denna medan du formar en boll av blandningen genom trasan med dina händer.
 7. Placera därefter din formade ost på en sil.
 8. Låt därefter osten stå framme i rumstemperatur ett tag innan du lägger den i kylen 2-3 timmar. Den är nu redo att ätas.
 9. Om du planerar att ha osten ett längre tag, behöver den förvaras i saltat vatten i kylen.
 10. Klart!

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Trendigtjustnu