Uncategorized

Hur du hjälper igelkotten

Published

on

Igelkotten är en djurart som genomlevt mycket under sin tid på jorden. Det här är en av de äldsta typerna av däggdjur som än idag vandrar omkring i grönskan. Dock är igelkotten alltmer hotad av den naturförstörande påverkan som människan har på vår planet. Således är det viktigt att vi svenskar gör vad vi kan för att bevara detta taggiga djur. I den här artikeln skall vi kolla på vilka metoder du kan ta till för att skydda igelkottstammen i Sverige.

Dags att skydda den taggiga igelkotten

Igelkottar är utmärkta små djur att ha i din trädgård. De är inte aggressiva av sig, de äter upp skadedjur såsom maskar och sniglar samt de är trevliga att titta på när de långsamt lunkar sig fram genom livet. Trots att de som art har ett antal miljoner år på nacken vid det här laget, är ändå igelkotten dock mycket ömtålig för mänsklig närvaro. Svenskar tycker vanligtvis även om dem, och kan ibland namnge dem med ovanliga flicknamn.

Speciellt våra maskiner och vår närmiljö kan komma att skada dessa djur. Du behöver således vara en ansvarsfull trädgårdsägare för att igelkotten skall trivas och frodas vid ditt hem. Här nedan finner du nu fem tips på hur du skapar en bra miljö för igelkotten i din trädgård.

5 tips på hur du skyddar igelkottar

  • Täck igen hål
  • Bygg ramper över vattendrag
  • Var uppmärksam
  • Klipp inte gräset nattetid
  • Röj undan i trädgården

Täck igen hål

Hål i mark, betong och verandor är ibland riktigt farliga för igelkottar. Även öppna brunnar kan betyda döden för dessa små krabater. Det är därmed viktigt att du tar ditt ansvar i trädgården och täcker över allt som kan fungera som en fallgrop för en igelkotte. Skulle en ramla ner i ett hål är det näst intill garanterat en dödsfälla. De gör inte mycket ljud av sig och kan inte heller vare sig klättra eller hoppa.

Bygg ramper över vattendrag

Om du har en liten bäck eller en damm i din trädgård kan du vidta åtgärder för att skydda igelkottar genom att konstruera små ramper. Dessa funderar sedan som färdleder för de små taggiga djuren så att de kan undvika att hamna i alltför djupt vatten. Likväl som igelkottar inte kan hoppa eller klättra, är de inte vidare bra på att simma heller. Därmed bör vi människor göra vad vi kan för att bistå dem under deras resa genom våra trädgårdar.

Var uppmärksam

Det är lite av en svensk tradition att sätta eld på löv- och grenhögar när våren och hösten råder. Det här är ett mycket enkelt sätt att göra sig av med de döda växter vi inte vill veta av. Det är även oftast en trevlig tillställning för familjen. Om du dock inte är uppmärksam, kan dessa små trevliga eldar snabbt utvecklas till ett brinnande bål för en stackars igelkott som befinner sig inne i högen.

Se därmed till att noga kolla innan du sätter eld på lövhögar i din trädgård. Även när du trimmar gräs och buskar bör du vara extra noggrann. Under dagarna brukar igelkottar sova i buskage, där en trimmer kan komma att göra stor, potentiellt dödlig, skada.

Klipp inte gräset nattetid

Då igelkottar vanligtvis söker sin föda under natten, är det inte en god idé att klippa gräset vid den tiden på dygnet. Visst är det irriterande när ett av bladen åker in i en sten. Det är dock än mer tragiskt om du skulle komma att halvera en liten igelkotte om du är ute och röjer nattetid. Försök att göra allt underhållningsbestyr av din trädgård under dagsljus, då du kan se om du stör en igelkotte eller ej.

Röj undan i trädgården

Sist men inte minst är det viktigt att du håller det relativt välstädat i din trädgård. Har du några plankor med rostiga spikar på, se då till att antingen jämna spikarna med plankan, eller ännu bättre, släng dem. Försök även undvika att ha lösa nät liggandes i din trädgård. Igelkottar är som sagt inte särskilt viga djur och de kan lätt fastna i allehanda skräp som ligger på gräsmattan och i buskarna.

Click to comment

Sport

Exit mobile version