ANSLUT OSS

Bäst på Netflix

Published

on

Bäst på Neflix

Vad som är bäst på Netflix är har nog många åsikter om. Kanske ännu mer nu under corona-epidemin än tidigare. Tittarsiffrorna på betalkanaler har gått upp och folk streamar mer film och serier än någonsin. Vad ska man annars göra under lockdowns, när favoritcafét har stängt och man inte kan träffa vänner och familj? 

Många känner nog att de har spenderat för mycket tid framför skärmarna medan andra njuter i fulla drag av att kolla in det som är bäst på Netflix just nu. För att spara er tid och rädda er från dåliga filmer och serier har jag därför sammanställt en lista på fem filmer/serier som tål att ses både en och fem gånger. 

Netflix historia

Det finns många streamingsajter för film och serier men Netflix är den största – och har faktiskt varit det i mer än 10 års tid. Netflix startade redan 1997, ett år efter att internet blivit ”årets julklapp” i Sverige. På den tiden fanns naturligtvis inte möjligheten att titta på film och serier via nätet, istället erbjöd man DVD-uthyrning via postorder. 2007 lanserades Netflix som en streamingtjänst i USA, i Sverige och övriga norden först 2012.

Användandet av Netflix fördubblades mellan 2015 och 2019. Över hälften – 58% – av Sveriges internetanvändare streamade Netflixtjänster 2019! Företaget uppskattades då vara värt 20,1 miljarder dollar och blev ett år senare, baserat på börsvärdet, utsett till det största underhållnings/medieföretaget.

En av de bästa sakerna med Netflix enligt mig är att, oavsett vilket paketpris du väljer, man har tillgång till hela Netflix utbud av filmer och serier. Köper man någon av de dyrare varianterna kan man dessutom titta på flera enheter samtidigt. Perfekt när man har en helt annan smak än sin partner eller är en stor barnfamilj.

Bäst på Netflix just nu

En av de andra absolut bästa sakerna med Netflix är att de har ett brett utbud av filmer och serier för alla åldrar. Dessa fem är bäst på Netflix just nu:

1.  Stranger Things

2.  Sex Education

3.  En oväntad vänskap

4.  Homeland

5.  Inside Out/Insidan ut

Stranger Things (tre säsonger, 2016 -)

En amerikansk psykologisk thrillerserie som utspelar sig i en fiktiv stad USA i mitten av 80-talet. I första säsongen följer vi en utredning av en försvunne pojken Will Byers (Noa Schnapp) samt en flicka, Eleven (Millie Bobby Brown) som har telekinetiska egenskaper och som rymt från ett laboratorium. Båda tycks ha att göra med både övernaturliga krafter och politiska statshemligheter. 

I centrum för utredningen står pojken Wills kompisar med bästisen Mike (Finn Wolfhard) i spetsen som tillsammans med Elevens telekinetiska förmågor försöker hitta Will på egen hand. Trots att serien framkallar en krypande skräckkänsla är det också en serie full av värme och humor. Det största pluset går till de fantastiska barnskådespelarna vars gestaltning av Eleven, Will och Mike är bland det bästa som hänt amerikansk film- och serie och definitivt är bäst på Netflix.

Sex Education (två säsonger, 2019 – )

Sex Education är en brittisk komedi/drama-serie om den tonårige sex- och relationsexperten Otis (Asa Butterfield). Eller… Nej. Egentligen har Otis ingen egen erfarenhet av sex och relationer alls. Däremot är hans mamma (Gillian Anderson) sex- och relationsterapeut. Tillsammans med Maeve (Emma Mackey), den rebelliska och coola men ekonomiskt utsatta tjejen i samma årskurs, startar de ett hemligt företag där de tar betalt för terapitimmar som skolkompisarna kan boka in sig på. 

Det är en serie full med både vardagliga och stora problem, vissa roliga för tittaren och andra mycket mer komplexa än vad unga människor ska behöva utstå. Varför den kvalar in på listan bäst på Netflix, är bland annat för att den på ett okommenterat sätt smyger in olika perspektiv på klass, kön, sexualitet, religion och ekonomisk utsatthet. Det mesta är också okommenterat, vilket gör att serien är bäst på Netflix när det kommer till mångfald.

En oväntad vänskap (film 2011)

En fransk dramafilm om en minst sagt oväntad vänskap: Driss (Omar Sy), en ung kille som emigrerat till Frankrike har precis kommit ut ur fängelset och får anställning som personlig assistent till den rike med sjuke aristokraten Philippe (Francois Cluzet). Det uppstår en frontalkrock i världsuppfattning och erfarenheter men kanske är det just därför Driss blir den ende assistenten som Philippe står ut med. 

Driss sköter uppgifterna med genuin omtanke, samtidigt som han starkt ifrågasätter Philippes dotters otacksamma beteende och passar på att läxa upp både henne och hennes oförskämde pojkvän. Driss struntar totalt i vad som är passande och ser inga hinder i att behandla den absoluta eliten i det starkt klasspräglade Frankrike på samma sätt som sina kompisar på gatan. 

Det är en öm skildring om hur två människor från helt olika världar möts och finner stort utbyte av varandra, samtidigt som den kritiserar de djupa socioekonomiska klyftorna i Frankrike.

Homeland (8 säsonger, 2011-2020)

En amerikansk drama/thriller-serie om den bipolära CIA-agenten Carrie Mathison (Claire Danes) och det ibland tvivelaktiga arbetet med utrikespolitiska frågor. I första säsongen har CIA fått uppgifter om att en amerikansk krigsveteran som länge suttit fängslad av al-Qaeda har omvänts till terrorist och hotar att infiltrera och förstöra den politiska makten. 

Carrie misstänker Nicholas Brody (Damian Lewis) för att vara den omnämnda terroristen. Hon försöker på olika sätt samla in bevis på att han är mannen de söker men stundtals tvivlar hon och inleder under operationen en relation med honom. Det är en spännande, gastkramande serie, som får ses som en politisk kommentar för den såriga och infekterade relationen mellan supermakten USA och mellanöstern, fördomar om islam, terrorism och ett självkritiskt perspektiv på USA:s grymma militära operationer i bl.a. Irak, Iran och Palestina.

Inside Out (film 2015)

En animerad barn/familjefilm där känslolivets utveckling står i fokus. 11-åriga Riley tvingas flytta från Minnesota till San Fransisco eftersom hennes pappa har fått ett nytt jobb. Riley har svårt att anpassa sig till sitt nya liv utan de gamla kompisarna, hockey-laget och huset hon vuxit upp i. Inuti Riley, växer nya känslor fram, känslor som gör att hon sakta släpper taget om de tidiga barnårens ”känsloöar”. 

Filmen utspelar sig till största del inuti Rileys huvud, där grundkänslorna Joy, Sadness, Anger, Fear och Disgust försöker förstå Rileys förändrade känslostormar, som tidigare varit tydligt uppdelade i lycka, sorg, ilska, rädsla och avsmak. En vacker och rolig film om ett barns utveckling  och att känslor som till exempel sorg och ilska inte alltid är av ondo.

Varför är just dessa serier/filmer bäst på Netflix?

Vissa av tidigare nämnda filmer och serier har några år på nacken men är väl värda att ses igen. Eftersom de alla har teman av ständigt aktuella frågor såsom mellanmänskliga relationer, sexualitet, rasism, klasskillnader och socioekonomisk utsatthet är denna lista bäst på Netlix för en lång tid framöver.

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Trendigtjustnu