ANSLUT OSS

Vinterdäck datum för 2024

Published

on

Huvudbild för Vinterdäck

När sommarens vackra ljus är på väg att försvinna väntar en höst som följa av en vinter där vi som alltid måste byta däck från sommardäck till vinterdäck. Vinterdäck datum är 31 oktober till 15 april, men absolut sista byta däck datum för vinterdäck är 1 december för alla fordon, från detta datum är det lag på vinterdäck. Här kommer vi att ta upp lite om de regler som finns för vinterdäck och samtidigt också se över vilka däck som kan vara ett bra köp inför den kommande vintern.

Byte av vinterdäck datum för 2024

Bild på Vinterväg

Det var den 1 oktober 1999 som man bestämde att man måste ha vinterdäck för första gången. Bakgrunden till lagen om vinterdäck är att minska antalet trafikolyckor vintertid.

Vinterdäck datum för byte gäller från 31 oktober december, men det är lag från 1 december till 31 mars att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under sommaren, datumen 16 april – 30 september, så det gäller att komma ihåg vinterdäck datum om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Ett vinterväglag innebär att det råder snö, is eller snömodd på vägen, men gäller också om det är frost på vägbanan eller i vägrenen. Med byte av vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt. För personbilar måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken. Här finns det inga undantag utan gäller alla bilar.

Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några städer. Där tillåts endast friktionsdäck. De som eventuellt bryter mot reglerna riskerar böter på 1 000 kronor.

Även om krav på vinterdäck trädde i kraft första oktober 1999 så är vinterdäck inte på något sätt ett nytt påfund. 65 år före vinterdäckslagen så lanserades världens första vinterdäck av Finlands Gummifabrik AB (nuvarande Nokian Tyres). Året för lanseringen var 1934 och vid denna tid så började motorfordon alltmer ta över transporter från häst och vagn. Det första vinterdäcket var dock inte ett bildäck utan i stället ett lastbilsdäck som vid denna tid kallas väglagdäck.

Vinterdäck datum och regler

Att det är lag på vinterdäck datum 1 december är väl inget att orda om, men vad är det för böter om man inte följer att byta däck datum som gäller?

Böteslapp vinterdäck

Bild på svensk valuta
 • Har man inte bytt vinterdäck för det vinterdäck datum som gäller 1 december så är bötesbeloppet 1200 kr.
 • Om man kör utan tillräckligt mönsterdjup på däcken 3 mm för vinterdäck så är bötesbeloppet 1200 kr.
 • Om man inte bytt dubbdäck de vinterdäck datum som gäller 16 april – 30 september så är bötesbeloppet 500 kr.
 • Kör man med dubbdäck på otillåten gata så är bötesbeloppet 1000 kr.

Dubbdäcksförbud

Vilka gator får man inte köra med dubbdäck? Detta är en vanlig fråga att ställa sig om man funderar på att köpa dubbdäck till bilen. I alla fall om man bor i Stockholm, Malmö, Göteborg eller Uppsala. Dessa städer har nämligen gator där dubbdäcksförbud råder och anledningen till detta är att forskare funnit att dubbdäck släpper ut farliga partiklar. I Stockholm gäller dubbdäcksförbud på bland annat Hornsgatan, Kungsgatan och Fleminggatan. Böter om man kommer körande med dubbdäck på dessa gator är 1000 kronor. Vilket förvisso är dyrt, men i jämförelse med en felparkering så verkat det trots allt billigt. Här gäller det att ha koll på byta däck datum så man åter får köra genom stadens gator, eller inte köpa dubbdäck som ofta räddar liv istället.

Dubbdäck datum

Dubbdäck för vinterdäck datum

Det finns särskilda regler i Sverige för när du kan använda dubbdäck eller ej. Dubbdäck rubriceras till viss del som vinterdäck i Sverige, dock är de även användbara en viss tid utanför datumen avsatta för vinterväglag. Du kan börja använda dubbdäck redan en dag efter att vinterdäcksförbudet upphör. Dessa däck kan sedan vara i bruk fram till mitten av våren i april, dvs. en halv månad efter att vinterväglagsregeln inte längre gäller.

Det är inte en brottslig handling att åka runt på svenskar vägar med dubbdäck utanför säsongen. Dock är det straffbart via böter. Det kan även bli mer kostsamt om du upprepade gånger åker fast för att köra med dubbdäck under sommaren. Det är således en god idé att byta inom den tidsfrist som satts upp av regelverket.

Datum Regler
1 december – 31 mars Du måste ha vinterdäck på bilen under den här perioden.
1 oktober – 15 april Under den här perioden tillåts du använda däck med dubbar. Det är alltså det dubb däck datum som gäller i Sverige.
16 april – 30 september Under mitten av våren fram till slutet av september tillåts inga vinterdäck på svenska vägar.

Fem grymma Vinterdäck

Att välja vinterdäck är inte lätt, vad är bra och vad är dåligt, är det bättre med dyra däck eller är det ok att vinterdäcken inte kostar allt för mycket? Ska man ha dubbar eller köra friktionsfria däck? Här har vi tagit fram fem riktigt grymma vinterdäck som är perfekta när det är dags för att byta däck senast 1 december som är vinterdäck datum för byte.

 • Michelin X-Ice North 4
 • Continental IceCintact 3
 • Continental Viking Contact 7
 • Nokian Hakkapeliitta R3
 • Goodyear Ultra Grip Ice Arctic

Michelin X-Ice North 4

Michelins senaste dubbdäck X-Ice North 4 spar verkligen inte på dubbarna. De använder flest dubbar på marknaden just nu för personbilsdäck. Detta medför en kontroll på vinterväglag utöver det vanliga. Allt med fokus på säkerhet för nya X-Ice North 4.

Dubbtekniken är helt ny för Michelin och enligt de tidiga testerna som gjorts så förväntas detta bli en toppresterare i framtida däcktest. Låt inte antalet dubbar skrämma er då tekniken även är framtagen för att hålla nere bullernivån som uppstår när dubbar får kontakt med asfalten. Säkerhet och komfort, allt i ett. Om man vet med sig att man kör mycket på is så är det här ett dubbdäck att ha i åtanke inför köpet av nya vinterdäck. Priser per däck är från 960 kronor och kan köpas på bland annat bythjul.com.

Continental IceCintact 3

Continental IceContact 3 är ett utmärkt nytt dubbdäck som presterar väl på alla slags vinterväglag. Däckmönstret leder effektivt bort slask och vatten vilket medför bättre kontakt med vägbanan.  Full pott på både is och snö testet. Priser per däck ligger runt 870 kronor och kan handlas bland annat på däck365.se.

Continental Viking Contact 7

Continental Viking Contact 6 är ett nordiskt dubbfritt vinterdäck, och har väldigt bra köregenskaper på is, snö och barmark. Producenten hade säkerhetsegenskaperna som prioritet, vid skapandet av detta utmärkta däck. Gummiblandningen ser till att flexibiliteten bibehålls länge. Viking Contact 6 har fler sajpningar, som är skapade för att agera som en självlåsande sajpning vilket gör däcket extremt säkert på isiga underlag. Priser på Bilia är 1175 kronor styck.

Nokian Hakkapeliitta R3

Nokian Hakkapeliitta R3 för vinterdäck datum

Dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R3 ger en perfekt kombination av säkerhet och komfort. Nokian Hakkapeliitta R3 som anpassar sig efter alla väglag och ger enastående grepp är första valet för bilister som uppskattar säkerhet, komfort och gröna mil. Pris på dessa fantastiskt bra dubbfria däck är 785 kronor styck på bytadäck.com

Goodyear Ultra Grip Ice Arctic

För att skydda dina fälgar från eventuella skador när de kommer i kontakt med trottoarkanter och annat har däcket inbyggt fälgkantsskydd. Både spår och skulder block har en speciell utformning för att greppa tag i snön på bästa sätt. Däcket har också utformats för att vara tystare än andra dubbdäck. Beroende på bilmodell, hastighet och vägbana reduceras bullret med upp till 50%. För övrigt är däcket framtaget med extra hänsyn till funktion på SUV-fordon. Priset på däcken hos skruvat.se är 795 kronor och hos däckskiftarna 990 kronor.

Titta runt när du ska köpa däck med dubbar och även däck utan dubbar, priserna kan skilja extremt mycket från de olika återförsäljarna. Här kan man utan svårigheter spara ett antal hundralappar när det blir dags att byta däck.

Byta vinterdäck

Det finns massor av däcksfirmor som hjälper dig med att byta däck, men kanske du inte vill stå i kö och vänta när du är ute i sista stund och då tänker byta själv. Här kommer några grundregler som du absolut bör tänka på när det är dags för 1 december som är sista vinterdäck datum för byte av däck och även sista dubb däck datum.

Bild på Handbroms
 • 1. Lägg i handbromsen

När du ska byta däck så måste du se till att bilen står på en plan yta. Var noggrann med att lägga i handbromsen. För att byta hjul så behöver du en domkraft som klarar bilens vikt. Domkraften som finns i bilen fungerar vid en nödsituation, men den är ofta av det mindre slaget och inte särskilt stadig. En riktig domkraft är ett enklare och säkrare alternativ.

 • 2. Lossa hjulbultarna

Lossa hjulbultarna ett halvt varv när bilen fortfarande står på marken. Det här är ett typiskt moment där jobbet blir så mycket lättare om du har rätt verktyg. Att lossa hjulbultarna med ett fälgkors är något du förhoppningsvis bara behöver göra vid en punktering, här vill du hellre använda en hylsa med dragkraft.

 • 3. Hissa upp bilen

Det finns en punkt vid varje hjul som är avsedd för domkraften. Om du är osäker på var punkterna sitter så hittar du informationen i bilens instruktionsbok.

 • 4. Lossa hjulen

Skruva av hjulbultarna helt. Undvik att lägga dem direkt på marken så slipper du smuts i hjulbultarnas gängor. Sedan kan du ta bort hjulet, men tänk på att det är tungt.

 • 5. Smörj hjulbultarna

När du monterar tillbaka hjulet bör du passa på att smörja hjulbultarna med lite fett. Det motverkar rost och slitage. Men ta inte för mycket, då kan överflödigt fett slungas ut i bromssystemet.

 • 6. Skruva fast hjulen

Skruva nu fast hjulet igen. Dra åt bultarna kryssvis.

 • 7. Dra åt med momentnyckel

Hur hårt hjulbultarna ska vara åtdragna står i bilens instruktionsbok. Drar du för hårt kan gängorna förstöras, drar du för löst så kan hjulet lossna. När du kört ungefär tio mil efter hjulbytet är det dags att efter dra bultarna för säkerhets skull.

 • 8. Kontrollera däcktrycket

Kontrollera att du har rätt lufttryck i däcken. Rätt lufttryck gör bilen säkrare och du förbrukar dessutom mindre bränsle.

Ett jobb som kan ta lite extratid om man inte har de rätta verktygen eller arbetsutrymmet. För att göra det enkelt och smidigt så besök en bensinmack där man kan hyra in sig för att lyfta upp bilen så du får en säker arbetsplats.

Byta däck datum

Kalender för vinterdäck datum

Byta däck datum för vinterdäck är senast 1 december, men givetvis kan man byt tidigare om man behöver detta. När det kommer till vinterdäck så gäller ett Byta däck datum från 1 oktober och fram till 16 april då det är sista dagen för dubb däck datum.

Summering av byta av vinterdäck

Vad ska vi då tänka på när det gäller vinterdäck? Att det är vinterdäck datum från 1 oktober och absolut sista byta däck datum för vinterdäck 1 december till 15 april är något som vi måste komma ihåg. Att inte hålla reda på vinterdäck datum kan bli kostsamt inte bara för att det är olagligt, utan också för att det kan bli riskabelt att köra bil både för sig själv, men också för andra medtrafikanter. Det skiljer rejält mellan de olika återförsäljarna när det gäller både dubbdäck och friktionsdäck, letar man runt så kan man spara mycket pengar på samma däck hos olika leverantörer. Tänk på att om du bor i en storstad så ta reda på om du får köra med dubbar i innerstan eller om det är förbud under vinterdäck datum 31 oktober – 15 april.

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Upphovsrätt © 2024 trendigtjustnu.se. Alla rättigheter reserverade.