ANSLUT OSS

Vinylen

Published

on

vinylskiva

Vinylskivan är återigen trendpryl. Idag finns det många sätt att lyssna på musik, varav den vanligaste är att använda sig av en streamingtjänst. En annan, mer gammeldags, metod som har ökat i popularitet de senaste åren är emellertid vinyl. I den här artikeln kommer vi att beskriva vad vinyl är för något, vad det finns för fördelar med vinylskivor, hur försäljningen ser ut idag och vilka skivor som har sålt mest.  

Vad är Vinyl?

En vinyl, även kallade LP-skivor, är en rund musikskiva av vinylplast som spelas upp på en vinylspelare. Vinylspelaren är försedd med en nål, som löper i och läser av skårorna i vinylskivan. En vinylspelare spelar upp skivor i en hastighet av 33 eller 45 varv per minut. Skivorna som ska spelas upp i 33 var per minut kallas även för LP och 45-varvarna kallas även för EP. Skivorna kan vara mellan 25 och 30 centimeter i diameter.

Vinylskivor heter som de gör för att de består av vinylplast. Det är en typ av plaster som innehåller molekylgruppen vinyl. När man säger ”vinyl” brukar man normalt mena polyvinylklorid (PVC). Det var svensken Viktor Yngve som hittade på vinylplasten, en innovation som han sedan även fick patent på.

Fördelarna med Vinyl

Vinylskivorna är flexibla och tåliga. Vid normal hantering går de inte sönder. De kan alltså vara till glädje i många år. Grammofonskivorna var gjorda i ett sämre material som lätt gick sönder. Emellertid är det ganska lätt att repa en vinylskiva, så det gäller att vara försiktig när man hanterar den.

En annan fördel med vinyl är att de har rätt stora omslag, som många artister la ner mycket möda på att få fina. I vissa fall är resultaten veritabla konstverk som man kan rama in och sätta upp på väggen om man så önskar.

En annan fördel med vinylskivorna är att de kan lagra mycket mer än föregångaren grammofonskivorna. På en grammofonskiva får det bara plats cirka fem minuter per sida. En vinylskiva kan rymma hela 22 minuter på varje sida.

Vinylskivan

Föregångaren till LP-skivorna är ”stenkakorna” eller grammofonskivorna som använder sig av samma teknik, men är tillverkade av ett hårdare material, därav smeknamnet stenkaka. Det är också runda skivor med skåror som en nål läser av. Grammofoner spelar i regel upp skivor med en hastighet på 78 varv per minut, vilket blev standard på 1920-talet. Innan dess förekom det flera olika hastigheter. Den första grammofonen kom 1887. 

Den första vinylen kom 1948 och skapades av det brittisk-amerikanska skivbolaget Columbia. Det konkurrerande företaget RCA kom året därpå med en 45-varvs-spelare. De här två formaten kom att bli de mest framträdande på marknaden.

Anledningen till att de vinyl blev så populärt var att de rymde mer musik än stenkakorna och att ljudkvaliteten var betydligt bättre. Fram till att CD-skivan dök upp på 1980-talet var det vinylskivor som de allra flesta använde för att spela upp musik.

Mest sålda Vinylskivorna

Michael Jacksons album ”Thriller” toppar listan över mest sålda vinylskivor. Vinylen släpptes 1982 och uppskattas ha sålts i 66 miljoner exemplar. Det här var Michael Jacksons andra soloalbum. Den innehöll nio spår, bland annat ”Beat it” och ”Billy Jean”. En sak som antagligen hjälpte att göra albumet till den succé det blev var att de spelade in en sensationell musikvideo till ”Thriller” som visades på MTV.

En annan försäljningssuccé var den amerikanska rockgruppen Eagles vinylskiva ”Eagles – Their Greatest Hits (1971–1975)”. Albumet släpptes 1976 och år 2011 hade albumet sålt över 42 miljoner exemplar. På albumet finns bland annat låtarna ”Desperado”, ”Take it Easy” och ”Already Gone”.

Även på tredje plats hittar vi rockgruppen Eagles. Nu handlar det dock om deras album ”Hotel California” som har sålt över 32 miljoner exemplar världen över. Skivan innehåller bland annat låtarna ”Witchy woman”, ”Good day in Hell” och givetvis titelspåret ”Hotel California”. Albumet nominerades till flera Grammys 1978 och vann två. Piserna gällde ”Hotel Californa” som utsågs till årets låt och låten ”New Kid in Town” som vann pris för bästa röstarrangemang.

På fjärde plats över de mest sålda vinylskivorna hittar vi AC/DC:s ”Back in Black”. AC/DC är ett australienskt hårdrocksband som bildades 1973. ”Back in Black” var gruppens sjunde studioalbum, som släpptes 1980. På skivan finns band annat låtarna ”Have a drink on me”, ”Back in Black” och ”You shook me all night long”.

På femteplatsen hittar vi den brittiska rockgruppen The Beatles och deras album ”The Beatles (The White Album)”. Albumet är en dubbel-LP med låtar som ”Back in the U.S.S.R”, ”Let it Be” och ”Hey Jude”. Det är oklart hur många exemplar som har sålts internationellt, men det var helt klart en försäljningssuccé, för bara i USA har man sålt över tolv miljoner exemplar.

Vinylskivan idag

Sedan 2006 har försäljningen av vinylskivor ökat i hela världen. Under 2015 såldes det 384 000 vinylskivor i Sverige och ökningen fortsatte. 2016 ökade försäljningen med 38,7 procent. Många musikälskare upplever att ljudet på vinyl är mer levande än det på CD-skivor. Under 2020 såldes det mer vinylskivor än CD-skivor för första gången på över 30 år.

Även om det har skett en ökning står vinylen för en relativt liten del av musikmarknaden, då den under 2017 motsvarade fyra procent. Streamingtjänsterna står idag för 85 procent av marknaden.

Summering

Vinylskivor är musikskivor av vinylplast som är gjorda att spelas upp på en vinylspelare. De kan antingen spelas upp i hastigheterna 45 varv per minut eller 33 varv per minut. En vinyl är tåligare och rymmer mer musik än föregångaren grammofonskivan.

De fem vinylskivor som har sålt mest genom tiderna är Michael Jacksons ”Thriller”, Eagles ”Eagles – Their Greatest Hits 1971-1975”, Eagles ”Hotel California”, AC/DC:s ”Back in Black” och The Beatles’ album ”The Beatles”.

Sedan 2006 har försäljningen av vinylskivor ökat markant. Många musikintresserade föredrar ljudet på vinyl. 2017 ökade den med hela 38,7 procent. Emellertid stod vinyl det året fortfarande bara för fyra procent av musikmarknaden, medan streamingtjänsterna stod för hela 85. 

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Upphovsrätt © 2024 trendigtjustnu.se. Alla rättigheter reserverade.