Det blir en allt större trend i Sverige att vända blicken bakåt i historien när ett barn skall namnges. Våra förfäder hade en god idé om vad ett bra namn är. Både färgrika som intressanta att uttala, har den äldre tidens namn blivit mer populära idag. Här nedan kan du läsa om ett antal gamla pojknamn som du i vår moderna tid kan finna på diverse namnlistor igen.
Lista på intressanta gamla pojknamn
Nedan följer en lista på gamla svenska namn på pojkar. Listan är arrangerad i en alfabetisk ordning, med tre gamla pojknamn per bokstav.
Gamla pojknamn på A
Abraham
Adolf
August
Gamla namn på B
Bernhard
Björn
Bror
Gamla svenska namn på C
Claes
Conrad
Cornelius
D
Dag
Dagobert
Damian
E
Emil
Erik
Evert
F
Falke
Florentin
Fritjof
G
Gerhard
Greger
Gusten
H
Harald
Hedvig
Holmger
I
Isidor
Ismael
Inge
J
Jerker
Jon
Julius
K
Karl
Kenneth
Kilian
L
Lage
Lagus
Leonhard
M
Matildus
Mauritz
Melker
N
Niels
Nicolaus
Noah
O
Odd
Olavi
Olov
P
Per
Petrus
Pål
R
Rainer
Rikard
Roine
S
Siglög
Sten
Steinar
T
Tore
Tröste
Ture
U
Ulf
Ulrik
Urban
V
Valdemar
Valter
Vidar
Y
Ynge
Yngve
Yrjö
Å
Åfast
Åsmund
Åttvid
Ä
Ägir
Älvin
Ärling
Ö
Öistein
Örjen
Örnulf
Fina gamla pojknamn
Det finns mycket att nöjas åt med en blick bakåt i tiden. Sverige bär på en lång och intressant historia som sträcker sig från de tidigaste folkslagen som bebodde vårt nordbelägna land. Den första dock riktigt väsentliga biten av Sveriges historia, särskilt räknat ur ett europeiskt perspektiv, finner man för cirka 1 200 år sedan. Det var då som vikingarna först gjorde ett avtryck med sina ringbrynjor, seglingskunskaper och välvässade yxblad.
Vik-ten av ett namn
Det finns olika teorier om varför detta skandinaviska folkslag just kom att kallas för ”vikingar”. En av de mest troliga, beskriver ett scenario där våra förfäder utbytte ord med de stackars små anglosaxiska bönder som stöttes på under plundringståg. När två främmande folkslag möter varandra så talar man allt som oftast inte samma språk. I stället får man använda gester med sina händer samt extra starka betoningar på de viktiga orden.
Efter en rudimentär presentation av vem man är samt vad man heter, brukar ett försökt att kommunicera varifrån man kommer följa. Detta genom att man pekar på sig själv, pekar bort i den riktning man färdats från och säger namnet på ens land. Det är det här scenariot som man tror ägde rum mellan anglosaxarna och vikingarna, då det fanns en plats i Norden varifrån många reliker från vikingatiden går att finna.
Det är ett område i Sveriges mest nordvästliga kustremsa, intill gränsen mot Norge. Idag kallar vi detta område för Bohuslän. Men under vikingarnas tid gick det vid ett annat namn, nämligen Viken. Det var nog således som så att vikingarna förklarade för anglosaxarna att de kom från Viken. Bokstavsföljden ”ings” på det gamla saxiska språket användes ofta för att beskriva en härkomst, dvs. en typ av områdesidentitet. Alltså kallades våra skäggiga förfäder av dem för ”Vik-ings”.
Gammalt blir nytt
Utläggningen här ovan, eller den lilla historielektionen om du så vill, har en plats i denna artikel. Det handlar då om namn och dess vikt. Det ligger mycket i vad vi blir kallade av andra människor. Utöver att låta vackert eller vara roliga och anpassliga för raggningsrepliker, finns det mer att finna i dem. Ett namn kan bland annat vara givet till oss för att ära en förfader, förmedla en religiös tro eller representera något som betyder mycket för våra föräldrar. Det blir således något extra vakcert när man grattas på födelsedagen med sitt betydelsefulla namn.
Det finns även väldigt många namn att välja på. Idag har det blivit något av en modern trend att söka sig längre bakåt i historien för att leta upp det namn som skall pryda våra barn. Gamla pojknamn kan även vara riktigt fina och gå så lång tillbaka som just de vikingar som plundrade sig fram längsmed Europas kustlinjer.
Ovan har vi samlat ihop en lista på ett antal gamla pojknamn som även passar riktigt bra idag. Listan består av de flesta av alfabetets bokstäver, även om både X och Q fick utgå av förklarliga skäl. Dessa namn har nämligen ett antal år på nacken och går tillbaka till den tid då dessa två nämnda bokstäver inte direkt var i bruk i det svenska språket.