ANSLUT OSS

Rödbetssallad

Published

on

Rödbetssallad huvudbild

När väl det svenska julbordet står dukat är det svårt att missa den skimrande rosa rödbetssalladen. Likt en färggrann fakla bland skinka, prinskorv och Janssons frästelse hör salladen lika väl till julen som julklapparna och tomten. Med sin smakrika karaktär passar den som komplement till allt som julbordet har att erbjuda.

I den här artikeln skall vi ta upp några riktigt goda recept på rödbetssallad. Det är inte bara till julen som man kan åtnjuta den. Salladen passar väl i de flesta scenarion, och gör sig riktigt bra som en kylig delikatess under sommarvärmen!

Rödbetssallad – Nyttigare än man kan tro

Rödbetssallad

Rödbetor i det stora hela är nyttiga små ting att stoppa i sig. De kom först till norden under 1600-talet, och folk insåg snabbt det hälsomässiga värdet i att mumsa på dessa rovor. Forskningen kring denna beta visar på att en daglig konsumtion leder till ett bättre immunförsvar. Detta på grund av den höga halten av olika vitaminer som rödbetor innehåller.

De innehåller även ämnen som fungerar som antioxidanter, vilket ytterligare ökar värdet av rödbetor i en hälsosam kost. Rödbetor har även visat sig sänka blodtrycket hos dem som vanligen lider av ett för högt sådant.

Atleter bör äta rödbetor. Forskning visar på att de bidrar till att förbättra syreupptagningen i kroppen med sina höga halter av nitrat. De sänker även det så kallade ”sötsuget” i dig, vilket gör det mindre troligt att du frossar loss på en chokladask! Det är inte förunnat att rödbetor är en vanlig förekomst i mat som anses vara nyttig.

Avslutningsvis bör det även sägas att rödbetor motarbetar förstoppning i ändtarmen. Har man lite svårt att få ut det som kroppen vill göra sig av med genom ändalykten, kan man vända sig till dessa betor!

Nog med vad som är nyttigt med rödbetor nu dock. Mot på ett par riktigt goda recept rödbetssallad med denna rova!

Klassiskt recept rödbetssallad

Ingredienser

 • 600g inlagda rödbetor
 • 1 liten röd lök
 • 1 dl majonnäs
 • ca 1 msk senap
 • 1 dl äppelmos
 • 1 dl crème fraiche
 • 3 krm salt
 • 1 krm svartpeppar, malen

Tillagning

Börja med att låta dina inlagda betor rinna av. Blanda sedan ihop majonnäsen, crème fraiche, senapen, saltet och den malda svartpepparn i en bunke. Ta nu fram din rödlök och hacka denna till små bitar, lägg sedan ner i bunken och tillsätt äppelmoset. När betorna väl har runnit av är det dags att skära upp dem. De bör vara i relativt små bitar, dock inte finskurna.

Lägg sedan ner dem i samma bunke med resten av ingredienserna och rör om. När blandningen fått en rosa färg täcker du över bunken med lite plastfolie och ställer den i kylskåpet. Låt din sallad stå cirka 2-3 timmar innan servering. Klart!

Recept rödbetssallad med äpple

Äpplen

Ingredienser

 • 500g inlagda rödbetor
 • 1 äpple ca. 100g
 • 1/2 msk senap, grovkornig
 • 2 msk lag av rödbetor
 • 1 dl majonnäs
 • 1 dl crème fraiche
 • 4 krm salt
 • 1 1/2 krm svartpeppar, malen

Tillagning

Det första du behöver göra är att låta de inlagda rödbetorna rinna av ordentligt. Se dock till att spara lite av spadet i burken, då detta kommer behövas senare! Ta sedan och blanda samman majonnäs, crème fraiche, senap, salt och peppar i en bunke. Ta nu fram ditt granna äpple och skär detta i relativt små tärningar. Det samma skall göras med rödbetorna, försök att få de två i samma storlek för bästa presentation samt smakupplevelse.

Häll sedan ner äpple och rödbetor i bunken och rör om tills blandningen blivit rosa i färgen. Avsluta med att även tillsätta två matskedar av laget från rödbetsburken. Lägg lite plastfolie över bunken och ställ din rödbetssallad i kylen i cirka 2-3 timmar innan servering. Klart!

Recept rödbetssallad för sommaren

Ingredienser

 • 1 kg färska rödbetor
 • ca 4 dl rucolasallad
 • 1 gul lök
 • 150g fetaost
 • 2 msk flytande margarin
 • 1 dl svarta oliver
 • 1 tsk salt

Tillagning

Börja med att tvätta dina rödbetor under en rinnande kran tills all jord och smuts försvunnit från dem. Låt skalet bestå på betorna och lägg dem i en kastrull. Koka tills de har blivit mjuka, detta tar cirka 20-30 minuter. Förbered sedan den gula löken genom att skiva den i ganska så tunna bitar.

När löken är skivad skall den placeras på ett serveringsfat av eget val tillsammans med den större delen av rucolasalladen. Nu är det dags att se till de kokta rödbetorna. Låt dem ligga i ett durkslag under rinnande kallt vatten, och gnid av skalet med fingrarna. Skiva sedan betorna i tunna bitar.

Lägg nu rödbetor i en liten bunke tillsammans med saltet. Häll över det flytande margarinet och blanda runt lite innan du lägger dem på fatet tillsammans med löken och rucolasalladen. Avslutningsvis tar du fetaosten och smular den över salladen samt tillsätter oliverna och resten av rucolasalladen. Klart att servera!

Gott i alla väder och årstider

Årstider

Det finns som sagt många fördelar med att äta rödbetssallad. Utöver den gemytliga och igenkännliga smaken, innehåller denna rödfärgade rova mycket som är nyttigt för våra kroppar. För ett bättre leverne med ett lägre blodtryck, fullt farbara tarmar samt ett immunförsvar som skulle kunna hålla stånd mot den mest påträngande av bakterierarméer kan man vända sig till den jordfästa lilla rödbetan.

Vare sig det är jul eller gassande sommarsol, bör rödbetor vara en del av din dagliga kost! Om man inte vill stå och slita i köket för att få sitt intag av denna beta, kan man alltid köpa den syltad i affären. Syltad rödbeta fungerar väl till grillad mat, och kan även läggas på hamburgaren för lite extra syrlighet!

Rödbetan är människans vän! Lätt att gro, god att äta och nyttig för kroppen, finns det inga ursäkter för varför man inte bör ta sig en gaffel och börja frossa i dess rosa härlighet!

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Trendigtjustnu