ANSLUT OSS

Pokémon Home

Published

on

Huvudbild Pokémon Home

Hysterin kring Pokémon-spelen tycks vara långt från över. Ända sedan Pikachu och hans lurviga små vänner tog plats på TV-skärmen för en herrans massa år sedan, har hysterin kring den populära franchisen etablerat sig inom såväl den japanska som den västerländska underhållningskulturen. Nu tar Nintendo nästa steg i utvecklingen av Pokémon, med en tjänst kallad Pokémon Home.

Pokémon Home – Din lekplats i hemmet

Pokémon Home är en ny tjänst som just lanserats av spelutvecklaren Nintendo. Syftet med Pokémon Home är att ge en möjlighet för spelare på Nintendo Switch, 3DS och mobiltelefonen att lagra sina karaktärer i en molnbank. Spelar man antingen Pokémon Bank, Pokémon Sword & Shield, Let’s GO Pikachu eller Let’s Go Eevee kan man koppla upp sig till tjänsten.

Lagra dina Pokèmons

Väl där kan man spara sina fångade Pokémon-karaktärer på en plats, och kan även dela dessa med andra personer över flertalet plattformar. Pokémon Home är därmed så mycket mer än ett lagringsutrymme. Tjänsten kommer även kunna fungera som en marknad för Pokémons.

Lagringsfunktionen i Pokémon Home kallas för Pokémon Bank. Alla funktioner kommer dock inte vara tillgängliga för alla spelare i den här tjänsten. Om du kan lagra dina karaktärer där eller utbyta dem med andra beror på vilket av Pokémon-spelen du har. Mer ingående information om hur Pokémon Bank fungerar finns på Nintendos hemsida.

Byt Pokémons med andra spelare
Handskakning

Har du lust att uppgradera ditt stall av Pokèmon-karaktärer, kommer du som sagt kunna utföra lite byteshandel via Pokèmon Home. Funktionen där du placerar de karaktärer du önskar få utbytta kallas för Wonder Box. Det är en relativt simpel affär. Det kräver varken ditt engagemang eller ingående kunskap om hur ett byte fungerar för att du snart kan sitta med en helt ny uppsättning av Pokèmons.

Du finner funktionen Wonder Box i själva Pokèmon Home-tjänsten. För att byta ut en av dina karaktärer, placerar du dem lätt och slätt i Wonder Box-funktionen. Väl där kan du bestämma vilken annan karaktär du vill byta mot.

På så sätt kan andra spelare titta igenom den myriad av Pokèmons som finns där, och följaktligen byta med dig förutsatt att de erbjuder den karaktär du önskar. Funktionen i vilken de två parterna nämner vilken karaktär de vill byta och mot vad kallas för GTS i Pokèmon Home.

Prenumeration

Pokèmon Home lanseras både som en gratistjänst som en man kan komma att betala för. Det hela beror på hur investerad du är i din Pikachu. Tjänsten går att använda utan betalning, dock får man inte ta del av alla tjänster som finns att använda vid en prenumeration.

Priset för en prenumeration i Pokèmon Home är $2.99/månad (25:-). Alternativt kan man betala lite mindre för en längre bindningstid. För ett kvartal, det vill säga tre månader, får man betala $4.99 (42:-). För ett år av prenumeration hos tjänsten är priset $16 (136:-).

Pokémon Home gratis

I den kostnadsfria versionen av Pokémon Home kan man lagra upp till 30 olika karaktärer på sin molnbank. Antalet Pokémons som kan lagras i bytesfunktionen Wonder Box kan dock enbart vara max 3. Utrymmet i GTZ-lagring för den kostnadsfria Pokémon Home är även det lågt på enbart en karaktär.

Pokémon Home prenumeration
Bild på svensk valuta

I betalningsversionen av Pokémon Home får man tillgång till betydligt mer lagringsutrymme i tjänstens olika funktioner. Man kan placera hela 6 000 karaktärer i molnbanken, medans Wonder Box-funktionen har plats för 10 Pokémons. I GTS kan man ha 3 karaktärer samtidigt.

För en prenumeration på Pokémon Home får man som användare även tillgång till en funktion vilken gör det möjligt att flytta Pokémons från Pokémon Bank på Nintendo 3DS in i molnbanken. Detta skall inte vara möjligt under gratisversionen av Pokémon Home.

Ett index över Pokémon-världen

Ytterligare en funktion som erbjuds med Pokémon Home är ett index över alla karaktärer i Pokémons universum. Denna kallas klyftigt nog för Pokédex, och kommer att vara tillgänglig för alla användare, vare sig de betalar för Pokémon Home eller ej.

Dock får prenumeranterna även en möjlighet att få en mer ingående analys av deras egna Pokémons. Detta alternativ skall inte vara tillgängligt för de som använder tjänsten gratis.

Pokémon Home kommer även ha en vägledare, som hjälper dig lista ut den nya tjänsten. Detta blir din personliga kompanjon genom alla funktioner. Den bär namnet Pokémon Boi och påminner om en av Pokémon-bollarna. När du väl lärt dig allt du behöver veta om Pokémon Home, kan den här funktionen stängas av.

Skillnad på Switch och Smartphone

Pokémon GO smartphone

Pokémon Home är en relativt nykommen tjänst, och har inte helt optimerats för hela Nintendos kundkrets än. Detta blir uppenbart när man ser skillnaden på funktioner i tjänsten beroende på vilken plattform du spelar på. Det finns bland annat vissa skillnader på funktionerna i Pokémon Home mellan dem som använder tjänsten via en Nintendo Switch och de som använder en smarthpone med IOS eller Android som operativsystem.

Bland annat kan man i dagsläget inte flytta Pokémon-karaktärer i spelen Let’s GO Pikachu och Let’s GO Eevee om man spelar via en smartphone. Med en Switch går dock det här bra. Det samma gäller för spelet Pokémon: Sword and Shield. Pokémon Bank kan dock användas vare sig du spelar på en Switch eller en smartphone.

Förundransvärt nog kan man inte byta en Pokémon via Nintendo Switch. Funktionen är dock tillgänglig för smartphone-spelare. Utöver att den här funktionen är exklusiv för IOS/Android, kommer även de som spelar med en smartphone kunna ta emot så kallade ”Mystery Gifts”, kontrollera Battle Data samt läsa om nyheter och uppdateringar i Pokémon Home-tjänsten. Dessa funktioner är inte tillgängliga i en Nintendo Switch.

Ingen Pokémon GO än

Slutligen får det nämnas att det extremt populära spelet Pokémon GO i dagsläget inte är kopplat till Pokémon Home. Dock meddelar Nintendo att de sammarbetar med Pokémon GOs utvecklare Niantic, och att tjänsten inom kort även kommer att vara tillgänglig för deras spelare.

När detta blir av återstår dock att se. Med tanke på att det är två olika spelproducenter som skapat Pokémon Home (Nintendo) och Pokémon GO (Niantic), måste en massa licensavtal och diskussioner kring upphovsrätt gås igenom de två parterna emellan. Förhoppningen från Nintendo är dock att Pokémon GO-spelare skall kunna använda sig av Pokémon Home inom ett halvår.

Nintendo tar det extra klivet
Bild på Super Marios

Pokémon Home är ytterligare en ambitiös och tillmötesgående funktion som Nintendo bistår sin spelarbas med. Den Japan-baserade spelutvecklaren har genom decennierna gjort sig ett namn som ett av de mer omtyckta företagen på gaming-marknaden tack vare att de visar en stor hänsyn inför deras kunders önskemål.

Även om det inte alltid är ekonomiskt fördelaktigt att göra så, har Nintendo om och om visat sig stå på spelarens sida. Detta är ett karaktärsdrag som blir alltmer sällsynt i en så profit-besatt bransch som gamingindustrin.

Förhoppningsvis går allt smidigt med utvecklandet av Pokémon Home. Tjänsten har en möjlighet att bli en stapel i den framtida Pokémon-världen, och se till att allt fler spelare får sig en mer angenäm och social upplevelse, vare sig man spelar ute i den friska luften eller mysandes framför den glödande kaminen i hemmet!

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Trendigtjustnu