ANSLUT OSS

Kaffebönor

Published

on

kaffebönor

I Sverige dricker vi enorma mängder kaffe och behöver således importera kaffebönor i större mängder. Vi ligger per capita på en andra plats i världen över de mest kaffedrickande länderna. Finland är de som dricker mest kaffe i världen per capita tätt följd av Sverige och med Danmark och Norge på en delad tredje plats. Man skulle kunna tro att länder som odlar kaffebönor var de som drack mest men så är det alltså inte. Kaffe dricker vi mer än sällan i Sverige. Nu har det också kommit fram små lokala rosterier med unika blandningar av kaffebönor och med nya trenden att köpa kaffebönor online så har man lyckats ta en del av marknaden. 

Men vilken sorts kaffeböna är det vi använder i Sverige och hur blandar man olika kaffesorter så man får ihop en riktigt bra blandning? Vi tittar närmare på vår älskade dryck kaffe och de olika kaffebönor vi använder oavsett om vi handlar kaffebönor i butik eller online. VI gör också nerslag i en av Sveriges anrikaste kafferosterier med en titt på Arvid Nordquist kaffe och ser över deras inköp av kaffebönor.

Historien bakom kaffebönan

Vi börjar med att säga att kaffebönan inte är en böna utan är en frukt som växer inne i en liten röd frukt på ett kaffeträd. Varje frukt kan ha två kaffebönor, men det händer också att man bara har en kaffeböna. Den frukt som bara har en kaffeböna kallas caracolis eller peaberries. Smaken när man rostar dessa kaffebönor är kraftigare än vad de som har haft två kaffebönor i varje frukt.

Historien om hur kaffebönan tillkom finns det många olika skilda åsikter om. En historia säger att en fårabonde upptäckte att hans får åt av röd frukt på 900 – talet. Fåren blev pigga av frukten så han tog med dem till ett kloster och berättade för en munk vad som hände när fåren åt av frukten. Munken tyckte det var nonsens och kastade frukten i en eldstad och då kom en arom upp från frukten som lockade andra munkar som sedan lärde sig rosta kaffebönan och blandade den med vatten.

Men som sagt det finns många olika berättelser hur kaffebönan kom till. Det vi vet med säkerhet är att den första riktiga dokumentationen härstammar från 1500-talet där kaffebönan hade blivit en förbjuden frukt runt Arabiska halvön då man ansåg att den hade en stimulerande effekt på människor som inte var som den skulle.

Från Mellanöstern till Europa

På 1600-talet hade kaffe dock fått ett starkare fäste och spridit sig över hela mellanöstern. När besökare från västvärlden kom på besök och fick smaka på denna ädla dryck så insåg man snabbt att det fanns en marknad för kaffebönan inte bara i mellanöstern. Då det var stor handel mellan Italiens Venedig och Egypten på 1600-talet så fick också kaffebönan sin resa in i Europa. Först var den olaglig, men när påve Clemens VIII tillät kaffebönan år 1600 så var det fritt fram att börja rosta kaffebönan och konsumera kaffe. Det första riktiga kaffehuset i Europa startades också i Venedig år 1600.

Pieter van der Brocke och Arabica 

En som hade en stor betydelse i det kaffe vi dricker i dag kommer från en holländsk handelsman vid namn Pieter van der Brocke som år 1616 tog med sig kaffeträd från Mocka och planterade dessa i Amsterdams botaniska trädgård. Här utvecklades sedan kaffebönan Arabica. Dessa träd skickades sen till de holländska kolonierna Java och Surinam där det snart blev klart att dessa två länder blev de främsta leverantörerna av kaffebönan Arabica. Man kan egentligen säga att nästan 80% av det kaffe som producerar kaffebönan Arabica kommer från Pieter van der Broeckes första träd som han tog hem från Mocka.

I slutet av 1700-talet så spridds kaffebönan över hela Europa och den fortsatte växa in i1900-talet, detta mycket på grund av att man kommer på att förädla kaffebönan på nytt sätt och med ny teknik för varje århundrande. Man utvecklar också förpackningar som ska göra att kaffet kan fraktas när kaffebönan är rostad och 1900 kommer den första vakuumförpackningen.

På 1900-talet växer det fram olika sätt att rosta och ta hand om kaffebönan, det blir också nu man kommer på att blanda olika kaffebönor för att få fram olika smaker. Samma år som vakuumförpackningen tillverkades så kommer också snabbkaffet att introduceras på marknaden.

Kaffebönans resa till Sverige

Det sägs att kaffet kom till Sverige genom att kungen Karl XII introducerade drycken. I Stockholm resulterade detta i ett 50-tal kaffehus. Men 1756 införde Sveriges riksdag ett förbud mot kaffedrickande och den som ertappades blev dömd till böter. Förbudet hävdes 1769 och ersattes med en importtull, men återkom senare igen vid ytterligare tre tillfällen.

De allra första svenska kafferosterierna kom först i slutet av 1800-talet vilket är konstigt då kaffet introducerades i Sverige redan på 1600-talet. De första Kaffebönorna kom till Europa från Etiopien, där kaffebuskarna växer vilt, via Arabiska halvön och Turkiet. Under sommaren 1685 kom det första kaffet till Sverige, detta bestod av 425 g kaffe. Det första kaffet såldes endast på apotek då det ansågs lindra sjukdomar.

Olika typer av kaffebönor

Det finns idag en mängd olika kaffebönor både som man kan handla i butik och online. Kaffe är en dryck som kan variera ordentligt i smak och för den som har bra luktsinne även i lukt. Det finns kanske ingen godare lukt än när man åker förbi ett kafferosteri som Arvid Nordquist kaffe rosteri i Solna och man känner hur det doftar nymalet kaffe ur rosteriet. Men oavsett hur du föredrar ditt kaffe så finns det olika kaffebönor som gör smaken och lukten och här tänkte vi gå igenom några av de kaffebönor som vi vanligvist använder.

Arabicabönan

Arabica kaffeböna är den böna som är den populäraste av alla kaffebönor. Detta är den kaffebönan som är mest odlad i hela världen och den tar fram de allra bästa och godaste smakerna när kaffebönan rostas och blir kaffe. Arabica kaffeböna har en mildare smak än andra kaffebönor och den innehåller nästan hälften så lite koffein som andra kaffebönor vilket gör den till en mildare och lite finare smaken med stor krämighet. Arabica började odlas i Etiopien, men finns nu över hela världen.

Robustabönan

Robustabönan kommer precis som Arabicabönan från början från Afrika. Även denna har spridits över hela världen där nu majoriteten av produktionen finns i Brasilien och Vietnam. Robustabönorna är enklare att odla än Arabica kaffebönan och ger samtidigt en större skörd än andra kaffebönor. Eftersom det ger större skördar blir det också en billigare kaffeböna Enligt kaffe experter frambringar inte Robustabönan samma milda, fina smak som Arabicabönan.

Denna böna ha en mer jordig karaktär samtidigt som den höga koffeinhalten bidrar till en mer bitter smak. Robustabönan finns framför allt i billigare blandningar där den används för att spä ut den betydligt dyrare Arabicabönan. Den är också vanligt förekommande i snabbkaffe, men också i italienska espressoblandningar, i vilken den används för att frambringa en fylligare smak.

Från kaffebönor till koppen

Hur blir då kaffeböna till kaffe i vår kopp som vi så gärna vill ha till frukosten eller efter maten?

·  När kaffebuskens frukt har blivit röda så är det dags att skörda, detta gör man max en gång per år. Man plockar frukterna för hand genom att de skrapas av från sina grenar, allt för att inte förstöra träden. När det gäller den mer exklusiva Arabica bönan så kan den även plockas för hand, vilket är en dyr process som kräver att frukten plockas i rätt tid. Detta ger dock det finaste kaffet och kostar således lite mer.

·  Det finns sen två metoder att utvinna kaffebönan på. Den ena är att man låter frukterna torka 8-10 dagar så att skalet skrumpnar ihop och då drar man av skalet och har en kaffeböna i handen.

·  Det andra sättet är att man plockar ut kaffebönan inom ett dygn och låter en maskin tvätta av kaffebönan, sen låter man bönan torka i solen eller i torkmaskin för att sedan poleras för att allt skal ska försvinna. Oavsett vilken metod så skickas alltid kaffebönorna vidare hela till olika rosteri världen över.

·  Vid rostning kommer kaffebönans smaker aromer fram. Man lägger kaffebönorna i en rotsningsmaskin som har en temperatur upp till 288 grader. Vid 204 grader poppar kaffebönan upp som ett popcorn och blir dubbelt så stora. Nu blir också kaffebönan mörkbrun och den är färdig rostad efter 3-4 minuter, nu gäller det bara att ta fram rätt rostningen som man vill ha till de olika sorters kaffe som man säljer.

·  Bönans rostningstid variera, efter 7-8 minuter för man ett ljusrostat kaffe och upp till 14 minuter får man ett mellanrostat kaffe och ännu längre rostning så har man ett mörkrostade bönor

·  Man avslutar sedan med att mala kaffet för att få ut så mycket smak som möjligt.

·  Hur finmalet kaffe du vill ha beror ju på vilken sorts kaffe du ska dricka, men över lag kan man säga att ju snabbare brygg tid desto mer finmalet kaffe ska du göra av dina kaffebönor. Exempelvis en espresso som kokas på 20 sekunder behöver väldigt finmald kaffe medan kaffe som kokas i en bryggare med lite längre koktid kan kräva en grövre blandning.

bönorna efter storlek och 

Arvid Nordquist kaffe

Ett av Sveriges mest kända varumärke är Arvid Nordquist kaffe som finns i Solna utanför Stockholm. Man ligger på gränsen till Sundbyberg och bägge kommunerna kan här känna doften av nyrostat kaffe när vinden ligger rätt. Arvid Nordquist startade sin verksamhet med att öppna en butik i Vasastan i Stockholm 1884. 

Målet med butiken var att sälja mat och dryck av högre kvalitet och här startade också resan till det välkända kaffe märket Classic kaffe som idag heter Arvid Nordqvist kaffe. Idag är man ett av de mest väletablerade kaffeföretagen i Sverige och Arvid Nordquist kaffe har inte bara en massa olika rostningar utan man följer sin grundares tankar om att det alltid ska vara bästa kvalité. 

Arvid Nordquist kaffe har alltid 100% av Arabicabönan i sina olika malningar och man tänker alltid ett steg framåt då man arbetar med 100% hållbart certifikat och 100% klimatanpassat för sina produkter. Arvid Nordquist kaffe är ett företag som följer trender i så väl rostning som i att behålla en planet som är anpassad för framtidens kaffekonsumenter.

Olika kaffesorter

Kaffet har utvecklats genom årtionde och numera är det inte bara kokkaffe eller bryggkaffe som vi dricker. Vi kan ta en cappucino, café con leche, café latte eller kanske en amricano. Allt på språng eller vid en fika tillsmans med vänner. Alla dessa sorter grundar sig i att man har ett starkare kaffe med mjölk, sen beroende på vilken av sorterna kaffe man beställer så får man i vissa fall skummad mjölk som blir skummade olika hårt och i olika mängder. Efter maten eller när man har riktigt bråttom smakar en espresso som absolut bäst. En espresso är finmalet kaffe som tar ca 20 sekunder att göra och har en enorm arom och smak, denna kaffe serveras som enkel eller dubbel och det är inte många centiliterkaffe men det är smakrika centilitrar.

Summering

Kaffe kommer alltid att finnas, det kom en liten svacka där det mest skulle drickas andra drycker som exempelvis Te, och en eller flera generationer börjad hoppa över kaffet, men sen kom trenderna med nya rostningar och när vi började resa utomlands i större utsträckform kom också influenser från Italien. Frankrike, Spanien osv. Då hittade den försvunna kaffemålgruppen tillbaka igen och nu är det inget som kan rubba kaffe som en national dryck i Sverige. När det dessutom finns bolag som Arvid Norqvist kaffe som tänker klimatsmart så får man fler att välja kaffe än många andra drycker.

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Trendigtjustnu