ANSLUT OSS

LCHF Dieten

Published

on

LCHF Diet

LCHF dieten har tagit dieternas stora värld med storm, och det mycket tack vare gratis reklam från många kändisar. Tack vare LCHF har det blivit allt vanligare med människor som följer kolhydratssnåla dieter. Vissa påstår att det finns stora hälsofördelar med LCHF och att det är ett sätt att snabbt gå ner i vikt medan andra menar att det är en farlig diet. Vad är egentligen LCHF? Varför har den dieten blivit så populär? Det ska vi titta lite närmare på i det här inlägget. 

Vad är LCHF Dieten

Förkortningen LCHF står för “Low Carb High Fat”. På svenska brukar dieten kallas lågkolhydratsdieten. Personer som följer den här dieten väljer bort kolhydratrika livsmedel som pasta, bröd och godis. Istället äter de mer protein och fett. 

En föregångare till LCHF-dieten, Atkins, dök först upp i USA på sjuttiotalet. Den dieten föll dock i glömska fram till 2000-talet, när LCHF började uppmärksammas och bli trendigt. Den tändande gnistan för intresset var en svensk allmänläkare som åt kolhydratfattigt och bloggade om det. Läkaren gick inte bara ner i vikt utan blev även fri från sina magbesvär och slapp symptom från sin fibromyalgi. 

Därefter har det varit många kändisar som har pushat för dieten, till exempel Blondinbella, Kenza, Carolina Gynning och Camilla Läckberg. 

Varför välja LCHF

En anledning till att dieten har blivit så populär är nog att den är relativt enkel att följa. Man får äta när man är hungrig och hålla på tills man har blivit mätt. Man behöver inte heller räkna kalorier eller väga sin mat. Det kan nog också bero på att folk verkligen får effekt av dieten, det vill säga de går verkligen ner i vikt. 

En annan bidragande orsak till att LCHF har blivit populärt är nog kändisarna som rekommenderat den. En av dem är Blondinbella. På sin blogg skriver hon hade gått ner mycket i vikt, blivit bättre i magen och fått bättre hy. Hon skriver också att det är en enkel diet att följa eftersom man alltid kan äta sig mätt, men ändå får effekt. 

En annan kändis som äter kolhydratsnålt är modellen och programledaren Carolina Gynning. Hon menar att LCHF är hennes sätt att få sin drömkropp. 

De senaste åren har det kommit allt fler vetenskapliga studier som visar på fördelar med att följa en LCHF-diet. Bland annat finns det två nyligen genomförda metaanalyser som båda kommer fram till att LCHF ger en effektivare viktminskning jämfört med att äta fettsnålt. 

Enligt en statlig utredning som publicerades 2013 ska LCHF ge snabbare viktminskning än någon annan existerande diet. Det finns även studier som visar att LCHF kan hejda utvecklingen av diabetes typ 2. 

Farorna med LCHF

Även om LCHF har blivit vanligare och mer accepterat är det fortfarande en omdebatterad diet. En av farhågorna som ofta framförs är att LCHF-dieten inte kan vara hälsosam, eftersom de som äter efter dieten får i sig höga mängder av mättat fett från produkter som grädde och rött kött. Att äta mättat fett höjer LDL-kolesterolet och det finns studier som visar att många som fått hjärtattack har höga LDL-nivåer. 

En annan hälsofara som vissa forskare har varnat för är keto acidos. När man äter väldigt lite kolhydrater börjar kroppen bilda ketonkroppar och det är ett rent livshotande tillstånd, som kan orsakas av insulinbrist. Enligt förespråkare av LCHF är detta ett sällsynt tillstånd som så gott som enbart drabbar typ 1 diabetiker.  

En studie som undersökte LCHF-dietens långsiktiga effekter kom fram till att ett lågt intag av kolhydrater förkortar ens liv med fyra år. Samma studie visade också att ett högt intag av kolhydrater ökade risken att dö. Ett måttligt intag var bäst, enligt studien. 

Hur kommer man igång med LCHF

Om du också vill testa LCHF kan det vara en bra idé att börja med att rensa skafferiet och kylen. Fyll därefter på med LCHF-vänliga livsmedel som: 

  • Kött 
  • Ägg 
  • Grönsaker
  • Nötter
  • Yoghurt (med så mycket fett som möjligt)  
  • Ost  
  • Smör 
  • Grädde (40% fett) 
  • Fisk 
  • Skaldjur  

Summering

LCHF är en diet som går ut på att man äter lite kolhydrater och mycket fett. Dieten har ökat i popularitet under 2000-talet och en orsak till det kan nog vara att det finns många kändisar som rekommenderar den. Annars skulle populariteten även kunna bottna i att det är en diet som man kan äta sig mätt på och som verkligen ger effekt på vikten. 

Det finns både forskning som visar på fördelar med LCHF och forskning som visar att det kan vara farligt med en sådan kosthållning. Förespråkarna säger att dieten kan ge många olika hälsofördelar, som att den kan bromsa utvecklingen av diabetes, ge dig bättre hy och befria dig från magbesvär, med mera. 

De långsiktiga effekterna tycks emellertid vara negativa, då det finns studier som visar att LCHF förkortar ens liv. Den vanligaste kritiken handlar om att dietens mättade fett kan leda till hjärtattack. 

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Upphovsrätt © 2024 trendigtjustnu.se. Alla rättigheter reserverade.