ANSLUT OSS

Glasvägg – Allt du behöver veta om den senaste inredningstrenden

Published

on

Huvudbild för Glasvägg

Den industriella glasväggen har under de senaste åren kommit att bli väldigt populär i både offentliga miljöer och i våra privata hem. Orsaken till detta beror troligtvis på alla fördelar en glasvägg kommer med, men dessa glasväggar fyller även en estetisk funktion som kompletterar den övriga inredningen på ett passande sätt. Här nedan kan du läsa mer om den nya trenden med glasväggar och ta del av flera av dess fantastiska fördelar.

Varför du ska investera i en glasvägg

En glasvägg hjälper till att skapa nya rum utan att du riskerar att stänga ute ljus och känslan av rymd i rummet. De modernare glasväggarna tar dessutom upp minimalt med golvyta, oftast bara några få centimeter. Detta gör att du kan nyttja en större del av golvytan jämfört med om du skulle sätta upp en vanlig gipsvägg i rummet.

Materialen som används vid tillverkningen av en glasvägg varierar, men vanligtvis tillverkas de av materialet stål eller aluminium. Dessa två olika material kommer med både för och nackdelar, men generellt brukar man säga att stål är det mest hållbara alternativet. Båda materialen gör det möjligt att måttanpassa glasväggen, men en glasvägg i stål ger en mer robust och gedigen känsla till glasväggen. Det är ett tyngre material vilket upplevs tydligt om man jämför dessa material mot varandra.

Kostnadsmässigt så brukar man kunna räkna med en siffra på omkring 20-50.000 kronor för en glasvägg, men detta beror givetvis på dess storlek och utformning. En glasvägg kan fungera som en skiljevägg i till exempel en sovalkov, alternativt som en hel avskärmande vägg med dörr när du vill skapa ett helt nytt rum.

En modern tolkning av glasväggen

Stolt Smide & Design var en av de första i Sverige som tillverkade glasväggar av materialet stål. Deras vision var redan från början att modernisera glasväggen utan att tumma på kvalitet och design. I sitt produktutbud erbjuder de idag traditionella modeller av glasväggar med mycket spröjs, men även modeller med en mer avskalad och stilren look.

Tack vare deras arbete med att försöka skapa en skandinavisk design av den industriella glasväggen, har glasväggarna idag kommit att bli mer accepterade i flera olika typer av hem och inredningsstilar. Med en smalare stålram och spröjs smälter glasväggen in i rummet på ett stilrent sätt, samtidigt som det med åren blivit möjligt att välja andra färger på glasväggen.

Traditionellt sätt är den industriella glasväggen svart för att belysa materialet stål, men idag tillverkas glasväggar i mängder av olika färger. Alltifrån vitt och grått, till färgglada kulörer som garanterat får glasväggen att hamna i blickfånget. Ett inredningstips är att finna en färg som går samman med andra objekt i ditt hem såsom kalkade väggar, skrivbord och Tv-stativ.

Olika modeller av glasväggar

Som nämnt ovan är den industriella glasväggen klädd med mycket spröjs och än idag är det väldigt populärt. Rutorna på glasväggen kan vara alltifrån kvadratiska till rektangulära beroende på vilken look du eftersträvar. På senare år har det även blivit möjligt att klä glasväggen med välvda spröjs. Detta skapar en helt ny stil på glasväggen då den får ett mer elegant och lyxigt uttryck.

Den vanligaste modellen av glasväggar kläs med två eller tre horisontella spröjs vilket skapar tre eller fyra glasrutor per sektion. Den modernare glasväggen kan däremot helt sakna spröjs (endast stålram och glas), alternativt kläs med ett smalt spröjs. Detta är såklart en smaksak och här behöver man nästan se de olika alternativen av glasväggar framför sig för att kunna avgöra vad som passar bäst in i just ditt hem.

Designa din glasvägg med olika glas

Utöver tillval som olika färger, handtag och andra detaljer så kan du även välja bland olika glas på din glasvägg. Idag använder de flesta härdat glas vid tillverkningen av en glasvägg. Det härdade glaset spricker i små, små bitar i stället för glasskärvor vid en eventuell olycka. Det härdade glaset håller dessutom ihop småbitarna vilket gör det lättare att hantera det trasiga glaset. Av denna anledning har detta glas kommit att kallas för säkerhetsglas och är det glas de flesta använder på en glasvägg.

Utöver vanligt klarglas kan du även välja till ett mönstrat glas till din glasvägg. Här kan du välja mellan alltifrån ett linjeglas, bankat glas till tonade glas beroende på önskat resultat. Dessa glas hjälper till att skapa insynsskydd i rummet samtidigt som det inte blockerar ljusinsläppet.

Önskar du dessutom mer ljuddämpning i rummet är det även möjligt att välja till ett ljudreducerande lamellglas till din glasvägg. Priset på de olika glasen brukar variera och kommer som ett tillägg utöver priset på glasväggen. Var därför noga med att kolla upp de olika priserna i förväg innan du beställer en glasvägg.

Glasväggar är här för att stanna

Trenden med de industriella glasväggarna har sina rötter tillbaka till 1950-talet, då den ekonomiska situationen i USA bidrog till att allt fler övergivna industrilokaler omvandlades till bostäder. Dessa industrilokaler var uppbyggda av gedigna stålkonstruktioner för att klara dåtidens påfrestningar med bland annat en hög brandrisk. De stora höga glaspartierna som klädde dessa stålväggar släppte in maximalt med ljus vilket hjälpte till att minska kostnaderna för belysning i industrilokalerna.

När industrilokalerna med tiden omvandlades till bostäder upptäckte man nya fördelar med de industriella glasväggarna. Ljusinsläppet var såklart något många uppskattade, men den höga takhöjden i kombination med höga fönster skapade en helt ny känsla av rymd i rummen. Detta bidrog till att även trångt bebodda hem kunde upplevas större och mycket rymligare.

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Upphovsrätt © 2024 trendigtjustnu.se. Alla rättigheter reserverade.