ANSLUT OSS

Tips inför längdskidåkningen

Published

on

Två personer åker längdskidor

Under vintertider finns det många svenskar som väntar på att snön väl skall falla. Då kan man sätta på sig pjäxorna och spänna fast skidorna för att bege sig ut i spåren. Längdskidåkning är en svensk tradition som existerat lika länge som idén om att man färdas snabbare på snö med två plankor under fötterna har. Här finner du vår lilla guide för hur du får den bästa skidupplevelsen nu till vintern.

Valla och slipning för längdskidåkning

Att åka skidor har blivit något av kvintessensen av den svenska vintern. Det är något som de flesta svenskar gillar att göra när snön lagt sig i våra backar och på öppna fält. Det finns främst (eller enbart) två former av skidåkning: Den som går utför samt den som går på längden. Just längdskidåkning är en historisk sysselsättning som går att spåra ända tillbaka till vikingatiden här i Sverige.

Det är en aktivitet som alla kan finna nöje i, från konungar till bönder. Som känt tog vår svenske tronssittare Gustav Vasa en tripp under 1500-talet, vilken vi idag minns genom Vasaloppet. För att dock få en trevlig tid ute i spåret måste man vara väl förbered. För det krävs det mer än bara ett par skidor och en termos med varm choklad.

Längdskidåkning är något man behöver lägga ner sin tid på redan innan man tar de första kliven ut i snön. Det skall vallas, slipas samt ställas in på pjäxstorlekar. Här nedan kommer du nu finna våran lista på vad du behöver ha i tanken när det vankas lite längdskidor.

Lista på att-göra inför längdskidåkningen

Personer i skidspår tips längdskidåkning

Följande lista innehåller både saker du behöver ha till hands, likväl som vad du skall göra med dem.

  • Vallaställ: Det här är det första du bör ha när du skall förbereda dina skidor. Ett vallaställ låter dig spänna fast skidorna med den undre sidan uppåtvänd. Med et gjort är de redo att bli iordninggjorda med valla samt slipning.
  • Vinkel: En vinkel kommer vara användbart när du helt enkelt skall få den rätta vinkeln inför slipningen samt vallan på dina skidor. Så som det är idag är 88 grader standarden för de flesta.
  • Fil: En fil kommer att användas av dig för att slipa till kanterna på dina skidor. Detta kommer att krävas för att du skall få ett så bra skär som möjligt i spåret. Med det rätta skäret kommer du inte behöva arbeta lika tungt med stakningen för att få uppleva en snabbare fart.
  • Diamantbryne: Diamantbrynet kommer in i bilden efter att filen varit igång. Även den här har alltså med själva slipningen att göra. Dock jämnar ett diamantbryne ut de mer vassa, ironiskt nog ”oslipade” kanterna som blir kvar efter filen.
  • Vallajärn: Ett vallajärn är i princip samma sak som ett strykjärn, dock specifikt ämnat för vallningen av skidor. Det används till att applicera vallan genom att hetta upp skidorna så att vallningen får ett bättre fäste på den glatta ytan. Tänk lite på valla som med klister, vilket gärna skall värmas upp innan det appliceras på ytor.
  • Valla: Vallan är den viktigaste komponenten av förberedelserna inför längdskidåkning. Den är till för att du skall få ett så bra glid som möjligt. Det finns även klistervalla, vilken tillåter dig att även få ett riktigt bra fäste under mer isiga omständigheter. beroende på vilken snö du planerar åka på, kommer den rätta vallan att göra underverk.
tre skidvallor tips längdskidåkning
  • Sickel: En sickel kommer till användning när du skall skära bort en del av vallan från dina skidor. Om du lägger ett för tjockt lager, används således det här instrumentet till att ”skära bort” det överflödiga.
  • Borste: Avslutningsvis, precis som med filen och diamantbrynet, behövs det en andra omgång när det även kommer till vallan. En borste tar bort det sista av överflödet kvar av vallan samt hjälper till med att släta ut för ett än mer bättre glid på skidorna.

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Trendigtjustnu