Underhållning

Populärkulturella hybrider

Published

on

Den 14 januari 2022 har filmen “Jag är Zlatan” premiär på den svenska bioduken. Ett decennium har gått sedan Zlatan Ibrahimovic, i samarbete med författaren David Lagercrantz, släppte självbiografin “Jag är Zlatan”. Boken som skildrar Zlatans väg från Malmöförorten Rosengård till Malmö FF och slutligen internationella topplag som Ajax, Juventus och FC Barcelona blev en av den svenska bokbranschens största framgångssagor med över 1,5 miljoner sålda exemplar och utgivning i 20 länder. Nu är det alltså dags att skildra Zlatans fängslande historia för biopubliken i regi av Jens Sjögren och med skådespelarna Dominic Andersson Bajraktar och Granit Rushiti i spetsen. Det ovanstående är bara ett av många exempel på populärkulturella hybrider – det vill säga när en företeelse inom populärkulturen inspirerar eller används som förlaga för att skapa ett helt nytt tillika populärt verk. I den här artikeln belyser vi fler exempel.

Gaming industrin låter sig inspireras

En industri som ligger något i framkant när det gäller populärkulturella synergier eller hybrider är gaming branschen. Dessa aktörer insåg tidigt värdet i att liera sig med film- och musikvärlden för att boosta sina egna produkter och skapa ett ökat intresse. Rockstar Norths prisbelönta actionspelserie Grand Theft Auto som skildrar det moderna gangsterlivet hade troligen inte varit hälften så populärt eller välkänt om det inte vore för inspirationen som spelet hämtat från serier och musik. Spelet kännetecknas i mångt och mycket av 80-talets funk- och discomusik och karaktärer är inspirerade av årtiondets kultserie Miami Vice. Ett annat exempel är slots spel som i sina tidiga förlagor i 70-talets USA hämtade inspiration från allt från Elvis till ikoniska rockband, och som i sina mer moderna digitala versioner på nätet bland annat skapat spel som bygger på Netflix populära serie Narcos.

Böcker som filmatiserats

Sally Rooney är den irländska författaren som tagit världen med storm de senaste åren genom sina finstämda skildringar av kärlek, vänskap och förvecklingar som hör till att vara människa i samtiden. Mest känd är Rooney för romanen Normala människor som vunnit åtskilliga priser och som bland annat utsetts till årets bästa roman av Times. Den skildrar en kärlekshistoria som spänner sig över flera år mellan Connell och Marianne som växer upp i samma småstad men vars liv tar helt olika vändningar. Om Normala människor har sagts att det är en roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv. Kanske är det inte så konstigt att BBC såg potential och bestämde sig för att göra en miniserie om åtta delar av romanen som bland annat streamats på HBO Max och SVT Play. Även om filmatiseringar av kritikerrosade romaner inte alltid leder till ett lyckat resultat fick även serien fina recensioner och höga tittarsiffror, inte minst med tanke på huvudrollsinnehavarnas finstämda och realistiska skildringar av Connell och Marianne.

Pop Art

De flesta av oss kan enkelt känna igen konstnären Andy Warhols numera ikoniska porträtt av Marilyn Monroe med sina skrikiga neonfärger och distinkta uttryck. Warhol är känd som Pop Artens fader. Det få kanske känner till är dock att popkonst är mer än bara Warhol och att rörelsen uppstod i slutet av 50-talet i England och USA. Rörelsen växte fram som en reaktion på abstrakt och expressionistisk konst som av vissa ansågs ihålig och elitistisk. Pop Art-pionjärerna lät sig istället inspireras av bilder och teman som lånades från konsumentsamhället och massmedia för att skapa en helt ny konstinriktning. Popkonsten har beskrivits som en strömning där konstnärer skapar enklare arbeten för en långsam publik och som en kommentar om konsumentsamhället. Popkonsten hade med andra ord inte varit någonting alls utan populärkulturen i stort, det vill säga den breda allmänhetens intressen, det moderna samhällets trender, teknik, mode, konsumtion och samtida livsstil.

Click to comment

Sport

Exit mobile version