ANSLUT OSS

Nissebus och Nissebrev

Published

on

Nissebrev huvudbild

Julens glädje och magi är som gjord för lite lek och stoj! I vardera hushåll landet över väcks ungdomens lusta för lekar till liv när tomtefar står för dörren. Även om det finns många mer traditionella lekar att roa sig med under julen, så tillkommer det ständigt nya. Har man tröttnat på att dansa runt granen eller leta mandeln i gröten, kan man alltid försöka sig på lite Nissebus.

I den här artikeln skall vi gå igenom den senaste sensationen för underhållning under julen. Nissebus och nissebrev är avsedda att roa såväl barn som vuxna, och är otroligt enkla! Allt man behöver är lite leklust, vilket kommer naturligt för de små. En bit vinglögg kan även få de lite äldre på rätt humör!

Bästa tipsen för Nissebus och Nissebrev

Nissebrev

Ett Nissebrev är små uppgifter som delas ut var dag likt en julkalender. Från den första till den tjugofjärde december är det tänkt att dessa skall erbjuda underhållning för barnen och stimulera lite innovativt tänkande hos de vuxna. Även om dessa finns att köpa klara, är det roligare att skriva dem själv!

Principen är enkel. Ge de små väntande barnen något att sysselsätta sig med fram tills julafton, samt något att se fram emot utöver julklappsutdelningen. Dagens uppgift kommer i form av ett brev från en av tomtens nissar, där av namnet ”Nissebrev”. Varje morgon infinner sig ett nytt brev på nattduksbordet, och fröjden kan ta vid!

Dessa uppgifter behöver inte bara handla om lek och skoj, även om det är en vital del! Man kan även få sina barn att aktivera sig med breven, något som har blivit viktigt i en allt mer digitaliserad värld. Istället för att sitta framför Tv:n eller surfplattan, kan man istället ge uppgifter som äger rum utomhus.

Nissebus

Nissebus är liknande ett nissebrev i att det skall ersätta en julkalender. Dock är barnen inte alltför delaktiga i den här typen av uppgifter. Istället är det upp till de vuxna att hitta på något kul och busigt för barnen att upptäcka när de vaknar på morgonen. Detta kan variera, från grönfärgad gröt till gömda godisbitar som de får leta upp med ett par ledtrådar!

Nedan kommer vi nu att lista ett antal exempel på uppgifter som kan ges för Nissebrev och Nissebus. Förhoppningsvis kan de fungera likt en guide till den nya julleken, och aktivera lite uppfinningsrikedom hos de vuxna! Vad som gör Nisse-relaterade brev och bus så roligt är att man kan vara delaktig oavsett ålder. Julen är till för alla, barn som vuxna!

Förslag på Nissebrev

Såhär kan uppgifter i ett Nissebrev se ut. Vi börjar med en introduktion till just nissen som temporärt har flyttat in i ditt hem.

 • Hej, jag heter Nils Tomtesson! Jag har vandrat genom skog och mark i hundratals år. Varje vintertid söker jag mig till ett varmt hem, där jag kan vila mina trötta fossingar i väntan på julen. Långa är nätterna såhär års, och tack vare mitt goda mörkerseende är det då jag är uppe och jobbar. Vi kommer nog inte träffas i person du (ni) och jag, men vet att jag tassar omkring här under natten! Det är mycket som skall bli gjort, och jag kommer behöva lite hjälp med allt arbete som behöver bli gjort innan tomtefar besöker er. Varje morgon kommer jag lämna en ny liten uppgift till er! Gör den, så går tiden till julafton lite snabbare, och gör Nisse-livet lite lättare för mig!
 • Hej! Jag har fått så ont i ryggen av att sova i dina/era skor. Skulle ni kunna göra en säng åt mig?
Snögubbe
 • Hej! Tomtefar blir så glad när han ser julefriden vila över ett hus. Skulle du/ni kunna gå ut i snön och göra en snögubbe för att hälsa honom?
 • Hej! Jag såg att det var lite stökigt i ditt/era rum. Om ni tar och städar i ordning lite, så kan jag lova att ni finner något gott att äta i (välj rum/sak).
 • Hej! Jag tyckte mig höra en räv utanför huset i natt! Ack, jag är så rädd. Skulle du/ni kunna ge er ut och bygga en lite snölykta, så jag kan se ut i mörkret?
 • Hej! Jag tycks ha förlagt min lilla nisse-käpp. Mina arma ben behöver kunna vandra friskt i vinterkylan! Kan ni hjälpa mig finna käppen? (få till något som liknar en käpp och göm den, vägled gärna när det går).
 • Hej! Mina kära små fågelvänner tycks gå hungriga i vintermörkret. Jag skulle behöva få lite hjälp med att mata dem.
 • Hej! Tomtefar behöver veta vad ni önskar er i julklappar! Skriv en lista på allt ni behöver och lägg den i ett kuvert adresserat till ”Nordpolen”. Jag kommer att skicka det till tomtefar sedan!
 • Hej! Sällskapsspel är en av mina favoritsysslor. Jag har dock glömt reglerna till (välj sällskapsspel). Skulle ni i familjen kunna spela det, så kan jag lära mig igen genom att titta på.
 • Hej! Jag hittade något i i en ask under en av soffkuddarna, Jag tror det är till er! (göm liten leksak/godis i soffan).

Förslag på Nissebus

Så, inte helt olikt ett Nissebrev är ett Nissebus även det något som sker dagligen. Dock är det upp till de vuxna att iscensätta buset, och för barnen att upptäcka. På detta vis kan det kombineras med breven för ge barnen den totala Nisse-upplevelsen! Nedan kommer ett par förlag på bus man kan ställa till.

 • Fyll din dusch med ballonger och säg att nissen ville ha sitt egna boll-hav.
Grön mjölk
 • Färga morgongröten med matkulör. Grönt och Rött funkar bäst som juliga färger! Man kan även färga mjölken, alternativt pannkaks-smeten.
 • Skapa en hinderbana med snören i ditt hem. Dessa kan vara julklappssnören. De får inte ”vidröras”, och i änden kan man finna den dagens Nissebrev.
 • Om hemmet har ett husdjur, kan en bjällra placeras vid dennes sovplats. Nisse har då använt husdjuret för att dra hans lilla släde under natten!
 • Placera en leksak av plast i en liten balja fylld med vatten. Ställ ett par glas med julmust vid sidan om, samt lite glitter runtomkring. Nisse har haft ett poolparty under natten med leksakerna!
 • Byt ut ljusen i adventsljusstaken till morötter. Nisse har busat till det under natten!
 • Skapa ett spår av barnens kläder eller skor som leder till en plats i huset. Där väntar ett Nissebrev!

Underhållning för hela familjen

Alla kan finna glädje i Nissebrev och Nissebus. Att aktivera sig under julen med något som inte handlar om julklappsinköp, pyntande eller matlistor är viktigt! Julens magi består än, den kan dock vara svårare att finna ju äldre man blir. För barnen är det viktigt att man lägger ner lite tid och energi åt att göra varje jul till ett minnesvärd högtidsfirande. Nissebrev och Nissebus är ett av de enklaste sätten att uppnå det målet! Saknas det dock motivation som inspiration för att göra nya uppgifter varje dag, kan man helt enkelt köpa ett Nissebrev.

Sport

Anti-Ai Alliance – certificate

Upphovsrätt © 2024 trendigtjustnu.se. Alla rättigheter reserverade.