Nu när våren står inför dörren, kommer vi även att åter en gång få fira påsk tillsammans. Högtiden är en av de mest populära i Sverige, då det blir som en andra julafton. Godis, god mat, särskild must och framför allt underbart pyntande i starka färger väntar inpå årets första kvart. Det brukar vara mycket tradition inblandat i hur man pyntar inför sin påsk, dock har vi i den här artikeln även sammanställt lite allmänna råd på hur du får en riktigt skön påskkänsla i hemmet.
När det skall bli fint till påsken
Varje dag som går inpå det nya året tar oss bort från nyårsfirandet och fram mot våren. Väl där, när blommorna börjat knoppa ut och träden återfinner sin grönska, kommer även påsken att träda in på kalendern. Påskfirandet har i största mån blivit en av de högtider som svenskarna värderar högst. Vi älskar helt enkelt påsken och allt som den för med sig.
Det perfekta påskfirandet kräver dock sin dedikation. Om du verkligen vill att minnen skall skapas och glädjen bli maximal, får du försöka ta dig an högtiden på bästa sätt. En av de sysselsättningar som ofta är förknippade med påsken är pyntandet. Det skall vara starka färger, gärna ett par kycklingar samt kulörkraftiga ägg, varav vissa är fyllda med smaskigheter. Här nedan kommer du finna en lista på fyra utmärkta knep, vilka kommer omvandla ditt hem till en veritabel påsk-helgedom.
4 råd på hur du påskpyntar på bästa vis
Naturligt färgade ägg
Påskfjäder i origami
Måla ägg i växtmönster
Påskhare-glasspinnar
Naturligt färgade ägg
Det är alltid bäst att gå den naturliga vägen när det kommer till pyntande. Du kan bland annat färga dina ägg med naturliga ingredienser såsom rödlök, blåbär eller kaffe. För det behöver du bara grundingrediensen samt vatten och cirka 1 tsk ättika. Därefter lägger du ner ditt ägg och kokar det till den fasthet du önskar. När ägget är kokat, lämnar du det i kastrullen och ställer in i kylen. Det kan väl stå där över natten, så kommer det ta en naturlig färg från vattnet.
Påskfjäder i origami
Man kan även tillverka sina egna påskfjädrar. För det här behöver du bara ett ark av origamipapper, varpå du behöver vika. Dessa fjädrar är att föredra, då de garanterat inte har tagits från en stackars höna eller gås. De håller även mycket länge och kan återanvändas under senare påskfiranden. Glöm inte heller att origami vanligtvis är mycket underhållande och något hela familjen kan engagera sig i.
Måla ägg i växtmönster
Om du vill ha ett snyggt mönster på dina ägg, kan vi tipsa om blad från växter eller örter. Det här är mycket enkelt, då du enbart behöver just ett blad av önskad form samt en nylonstrumpa. Därefter lägger du bladet på ägget och binder fast det med strumpan så att det sitter kvar. Sedan lägger du ner det i samma färgbad som vi nämnt ovan och låter det stå över natten i kylen. Nästa dag kan du försiktigt dra av strumpan, så ska du se att du fått ett bladmönster på dina naturligt färgade ägg.
Påskhare-glasspinnar
Vem gillar inte påskharen eller glass? Ytterst få skulle vi tro. Således har vi valt att som sista tips ta med en pyntning som erbjuder båda dessa. Du börjar med möjligen den bästa delen av pyntandet, nämligen att äta upp tre glassar så du får pinnarna. Därefter limmar du samman två av dem parallellt, samt sätter en halv pinne på baksidan för att få en stadig konstruktion.
Nästa steg är att måla pinnarna i harens vita färger. Du har nu kroppen redo och kan börja måla samt klippa ut både öron, ögon, näsa och mun. Glöm inte fötterna! Sedan limmar du fast dessa pappersbitar på glasspinnarnas framsida.